Кламер БГ - Новини: Драмата с оставката се размина: Вътрешният министър е тръгнал в правилната посока, обяви Денков

Драмата с оставката се размина: Вътрешният министър е тръгнал в правилната посока, обяви Денков

България

|
Вт, 21 Ноем 2023г. 18:26ч.
Драмата с оставката се размина: Вътрешният министър е тръгнал в правилната посока, обяви Денков

Вътрешният министър Калин Стоянов, снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че не толерира насилието и всеки, който е допуснал проява на насилие по време на протеста миналия четвъртък срещу ръководството на БФС - дали полицай или гражданин, ще понесе своята отговорност. Към момента са образувани

дисциплинарни производства срещу трима служители на реда - един командир на отделение и двама старши полицаи, които са отстранени от длъжност, съобщи директорът на СДВР Любомир Николов на пресконференция заедно с вътрешния министър и главния секретар на МВР.

Така Стоянов изпълни изцяло изискването на премиера Николай Денков, който преди ден заяви, че самият той той ще подаде оставка, ако вътрешният министър не осъди непровокираните актове на насилие от страна на полицаи.

"Вчера казах, че ако министърът продължава да си затваря очите и да замазва проблемите, щях да си тръгна. Министърът тръгна в правилната посока. Надявам се да извърви този път докрай", каза Денков след заявената от Стоянов позиция.

"Стоянов е обявил, че трима служители са освободени. Това е знакът, който МВР дава, че насилието не може и не трябва да бъде оставено безнаказано. Трябва да продължат проверките и тези, които биеха паднали хора, журналисти и обикновени протестиращи, трябва да напуснат МВР", добави премиерът.

По-рано във вторник Калин Стоянов даде пресконференция и декларира 100-процентово съгласие с министър-председателя около полемичните спорове, избухнали след ексцесиите и погромите на 16 ноември вечерта в центъра на София.

Вътрешният министър обаче продължи да атакува остро съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков, който в добавка към исканата оставка на Стоянов съобщи по-рано във вторник, че го смятат за кадър на ГЕРБ.

Вътрешният министър продължава да упорства с обвинения, че Петков се опитвал да му се меси в кадровата политика, докато Петков отрича това. Факт е обаче, че Калин Стоянов за пръв реши да атакува публично съпредседателя на ПП-ДБ едва след като коалицията поиска оставката му след събитията от 16 ноември.

Началниците на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски застанаха твърдо в подкрепа на Стоянов и дадоха да се разбере, че няма да допуснат той да бъде махнат. Борисов дори предупреди, че ако това стане, трябва да си тръгне и премиерът Николай Деноков.

Засега по всичко изглежда, че няма да се стигне дотам.

Не приемам никакви форми на насилие

Не приемам никакви форми на насилие - нито върху мирни граждани, нито върху полицаи. В това никой не трябва да се съмнява, заяви Стоянов и допълни, че е разпоредил вътрешни проверки и мерки за предотвратяване на случаите на насилие.

Той декларира 100% съгласие с премиера Николай Денков за необходимостта от обстоен анализ на случаите на полицейско насилие по време на протеста в четвъртък. Не е съгласен обаче единичните случаи на насилие от страна на полицаи да се поставят под общ знаменател с работата на МВР.

"За трети път през последните 5 дни ще изразя своята позиция: не толерирам и не приемам никакви форми на насилие - както върху мирни граждани, така и върху полицаи. Всеки, който е допуснал проява на насилие по време на протеста в четвъртък - дали полицай или гражданин, ще понесе своята отговорност. В това никой не трябва да се съмнява", каза Калин Стоянов.

Той поздрави всички служители на МВР, които съвместно и отговорно са си свършили работата по време на протеста срещу БФС.

"Бяхте обиждани, провокирани по всякакъв начин, удряни с камъни, изблъскаха ви с горящи контейнери, но въпреки това се справехте", каза Стоянов и благодари, че полицаите не са допуснали погром в центъра на София.

"Благодаря на премиера, който вчерашния ден потвърди, че лидер на политическа партия е правил опит да кадрува в МВР, но аз не съм го допуснал. Смятам, че е недопустимо политически лидер да се меси в работата на МВР, както го направи Кирил Петков. Не приемам да се издават присъди от телевизионни студиа и социални мрежи. Живеем в правова държава и всеки е невинен до доказване на противното, включително и полицаи", заяви още министърът.

От днес Калин Стоянов е министър на ГЕРБ и ДПС

Междувременно съпредседателят на мандатоносителите "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков обяви във вторник сутринта, че не формацията му, а ГЕРБ и ДПС вече носят отговорност за министъра на вътрешните работи.

"От днес Калин Стоянов е министър на ГЕРБ и ДПС. Щом ние му искаме оставката, а те го защитават, значи е тяхна отговорност", каза Петков пред Нова тв.

Той уточни, че при формирането на правителството Калин Стоянов е подаден от ГЕРБ като експерт.

"Стоянов каза, че не може да приеме позицията без да говори с жена си, мисли два дена. Доколкото си спомням, Стоянов е подаден или от Габриел, или от Борисов", добави Петков.

В неделя Стоянов каза, че за министър го е номинирал Кирил Петков, който след това обаче направил "опити да му оказва вмешателство". Министърът не е споменавал за подобни опити преди от ПП-ДБ да му поискат оставката.

Кирил Петков за пореден път отрече да е правил опити за вмешателство.

"Последният ми разговор с Калин Стоянов е от средата на август, когато беше решил да смени 17 директори на областни дирекции", припомни Петков.

Той твърди, че не е посочвал някой да бъде нает или не в МВР.

"Ние непрекъснато внимаваме, защото сглобката е доста трудна и внимаваме да няма вкарване на нечии интереси в отделните министерства", подчерта Петков.

Защо ПП-ДБ искат оставката на Стоянов

Петков повтори, че иска оставката на вътрешния министър по две причини. Първо, след протестите той не е осъдил категорично полицейското насилие над мирни граждани и второ, заради политическите обвързаности, които проличали след енергичната защита от страна на Борисов и Пеевски.

"След кадрите, ако той беше казал, че е недопустимо полицаи да бият граждани по кафенета и че ще направи всичко възможно да потърси отговорност от нарушителите... А той каза, че всичко е окей, всички са се справили, едно спокойно чувство, това взриви нашата парламентарна група. Не може да ги биеш с палка, а министърът да каже, че не е възмутен. Недопустимо е столицата да гори, а ти да си на кино", възмути се Петков.

По думите му не е достатъчно да кажеш, че осъждаш насилието, а да гарантираш, че то ще бъде наказано.

За сегашния скандал около Калин Стоянов той обърна внимание на следното:

"Преди да се видят фактите, ГЕРБ и ДПС скочиха да бранят министъра като на живот и смърт. Щом го защитават преди да са чули истината, се съмнявам, че има политическа зависимост. До вчера не знаех, че има такава, но днес виждам. Борисов като има проблем, иска да се отърве от него, а сега застана с гърдите си да го брани, без да е видял детайлите".

Включването на Калин Стоянов

В този момент Калин Стоянов поиска извънредно да бъде включен в ефир.

"Срещата с Кирил Петков не е била една и това може да се провери. Имаше и множество телефонни разговори. Кирил Петков се опитваше да се намесва в дейността на МВР. Става въпрос конкретно за това кой служител на какъв ръководен пост да се сложи и да не се махат някои от директорите на ОД на МВР", каза Стоянов.

Кирил Петков го попита: "Аз ли съм единствения лидер, с който си говорите и имали ли сте разговори с г-н Борисов или г-н Пеевски?".

Стоянов отговори, че е имал разговори с тях "в пленарната зала и извън нея, а разговори с вас съм имал в министерство и по телефона". Попитан от водещите къде са били срещите му с Борисов и Пеевски, министърът отговори само: "В кулоарите на парламента".

Министърът твърди, че разговорите с Петков приключили, когато съпредседателят на ПП-ДБ разбрал, че няма да се поддаде на влиянието му.

"Не, разговорите приключиха, когато вие поехте отговорността за честните избори. Отделна тема е дали се справихте добре. Моят проблем в момента е, че вие не само трябва да се разграничите, но трябва да направите всичко възможно да се открие кои са хората, така че МВР никога пак да не бъде в ситуацията като от онази вечер", настоя Петков.

Кой какво е видял и къде е бил по време на протеста

Попитан дали е видял кадрите с полицейско насилие, министърът отговори: "Видях и много други кадри, при които са удряни, блъскани, плюти и замеряни полицаи".

"Вие отговаряте за всички действия на полицията. Ние поздравяваме момчетата – над 95% от тях, които се справиха чудесно. Вашата роля е за тези няколко, които не се справят чудесно и са били хората, да поемете цялата отговорност, че това няма да се повтори отново. Това искаме, а не да се оправдавате", каза Кирил Петков.

"Не се оправдавам! Вие се опитвате да поставите всички служители на терен под общ знаменател. Заради това, че на двама – трима адреналинът им е дошъл в повече и са превишили своите права и ще понесат отговорност", отвърна Стоянов.

Петков пък се обърна към министъра: "Следващия път, когато има протест, не ходете на кино, а следете какво се случва, защото вие отговаряте за всички полицаи", изиска той.

"Важното е на терен да бъде професионалната фигура – главният секретар. Следващия път, когато има такова мероприятие, елате вие. На първия ред да изпитате емоцията на протестиращите", отговори Стоянов.

"Със сигурност няма да съм на кино до вас", увери Кирил Петков.

mediapool.bg