Кламер БГ - Новини: Манолова сигнализира за незаконно застрояване на Витоша

Манолова сигнализира за незаконно застрояване на Витоша

България

|
Съб, 30 Ноем 2019г. 18:39ч.
Манолова сигнализира за незаконно застрояване на Витоша

Бившият омбудсман Мая Манолова е изпратила сигнал за застрояване на частни домове в рамките на природен парк "Витоша" на главния архитект на София Здравко Здравков.

"Със сигурност нашата проверка установи четири частни къщи, построени в парка през последните години извън законовите регламенти, но по-тревожното е, че още 150 имота в парка могат да ги последват. Става дума за корупция, видима и с просто око", написа Манолова във Фейсбук.

Тя публикува скици и карти за строителството в рамките на природния парк, както и сигнала, за който съобщава. Допълва, че с екипа й са адресирали този сигнал до няколко институции с искане да се направят проверки на посочените четири имота и да се предприеме, чрез Подборния устройствен план, преотреждане на други 150 имота в парка, които вероятно ще бъдат застроени по същата схема.

Освен до Здравков, сигнал е пратен и до новите двама районни кметове на "Панчарево" (независим) и на "Витоша" (ГЕРБ/СДС), до членовете на архитектурната комисия в СОС, както и до директора на парк "Витоша".

Манолова твърди, че с екипа ѝ са направили "обстойна проверка на двата имота, които след заповед на министър Нено Димов се изключват от обхвата на парка".

"За по-големия от тях има интересен факт: става по времето на г-н Борисов като кмет", посочва тя.

"Един от имотите получава разрешение дори след влизането в сила на Общия устройствен план на София, което за нас е безпардонна корупция. Кой е човекът, успял да получи такова благоволение от Общината и екипа на г-жа Фандъкова? Кои са другите трима? Кои са останалите 150? И кой е виновен – те, че опитват? Или администрацията на кмета Фандъкова – че им позволява? Именно за да се разбере, внесохме искане за проверка на законността на строителството", пише Манолова.

.

mediapool.bg