Кламер БГ - Новини: Бойко Рашков тества в реални условия кой може да разследва Гешев

Бойко Рашков тества в реални условия кой може да разследва Гешев

България

|
Вт, 27 Юли 2021г. 22:10ч.
Бойко Рашков тества в реални условия кой може да разследва Гешев

Бойко Рашков тества в реални условия кой може да разследва Гешев

Вътрешният министър Бойко Рашков тества в реални условия дали главният прокурор Иван Гешев е готов да отхвърли сигнал срещу себе си. МВР-шефът е поискал от зам.-главния прокурор и шеф на националното следствие Борислав Сарафов да провери дали Иван Гешев е изнесъл неправомерно данни от подслушване.

Ако Сарафов откаже да образува дело, Рашков ще обжалва пред горестоящия прокурор, който в случая е само Гешев.

"Ние трябва да проверим как стои този въпрос. Дали ще може всеки прокурор, на който ще бъде възможен този случай, ако въобще бъде възложено, разбира се, да прояви кураж да образува досъдебно производство и да започне разследване срещу главния прокурор на Републиката. Дали той реално е недосегаем", каза Бойко Рашков и добави:

"И ако този заместник на главния прокурор Иван Гешев (Борислав Сарафов -бел.ред.) откаже да образува досъдебно производство срещу своя началник, аз още отсега завявам своето намерение да обжалвам този отказ. Пред кого? Пред по-горе стоящия прокурор в йерархията на прокуратурата, тоест пред сегашния главен прокурор".

Недосегаем ли?

На практика Рашков прави нещо като експеримент, от който ще стане ясно дали главният прокурор наистина е недосегаем. Защитниците на Гешев във Висшия съдебен съвет и в парламента твърдят, че това не е вярно. Често се сочи решението на Конституционния съд, според което дело срещу главния прокурор може да образува всеки редови обвинител. Самият Гешев многократно е заявявал, че той не е началник на обикновените прокурори, а само на техните шефове. От друга страна, прокуратурата е йерархична структура с един ръководител. Ако се окаже, че заместникът на Гешев откаже да го разследва и отказът му може да бъде обжалван само пред самия главен прокурор, пропада тезата, че той не е недосегаем.

Сигналът

Изпратеният до Сарафов сигнал е заради разгласяването на данни от СРС-та. Рашков твърди, че това е престъпление, а прокуратурата казва, че тези доказателства са пуснати в публичното пространство с разрешението на наблюдаваш прокурор по силата на разпоредба от НПК. Според вътрешния министър обаче СРС-тата се подчиняват на различен режим – този по едноименния закон, по който разгласяването им е забранено. Рашков казва, че специалният закон отменя общия т.е. НПК и в този смисъл са нарушени разпоредбите на Закона за специалните разузнавателни средства.

В сигнала са посочени записите, в които се чува гласът на президента Румен Радев. Те бяха пуснати от прокуратурата в началото на миналата година. Разговорите са записани при подслушване на бившия командир на ВВС ген. Цанко Стойков.

Освен за СРС-та, в сигнала се говори и за комуникацията на президентския секретар Пламен Узунов с бизнесмена Пламен Бобоков, които също бяха пуснати в публичното пространство. Според Рашков пред обществото е представена подборка от разговорите. Нейната цел била да уличи участниците. По думите му така е нарушено задължението на прокурора да проведе обективно разследване.

Тези аргументи бяха част от основанията, с които правосъдният министър Янаки Стоилов поиска от Висшия съдебен съвет да отстрани Гешев от поста му. Искането бе отхвърлено като недопустимо.

Приет и прехвърлен

Сигналът срещу Гешев веднага е препратен в специализираната прокуратура, стана ясно от изявление на говорителката на Гешев Сийка Милева. Тя заяви, че Рашков би следвало да знае, че компетентна е именно тази структура, а не националното следствие.

Тя заяви, че това бил политически акт без правна аргументация, чиято цел била да се урони престижът на съдебната власт. Тя добави, че в сигнала били посочени същите факти, вече обсъждани от ВСС и били оценени като несъстоятелни.

За пореден път Милева не отговори на въпроси след краткото си изявление. Медиите бяха извикани, само за да може говорителката да прочете пред камерите предварително написан текст.

Три партии внесоха искане в парламента за изслушване на Гешев

Междувременно късно във вторник се разбра, че депутатите от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" са внесли през деня в Народното събрание искане за изслушване на главния прокурор Иван Гешев. То ще е във връзка с Бюрото за защита на свидетели, като трите партии искат и доклад за дейността му за последната година и половина.

Като мотив за внесеното искане от "Демократична България" изтъкват липсата на дейности по защита на свидетели през 2020 г. и се позовават на данни, изнесени от служебните министри на правосъдието - Янаки Стоилов, и на вътрешните работи - Бойко Рашков, в парламента.

Отбелязва се, че през последните години Бюрото за защита на свидетели е било в центъра на редица публични скандали, а същевременно с това бюджетът му е бил увеличаван многократно.

"В тази връзка смятаме, че българските граждани и данъкоплатци имат правото да знаят и да им бъде обяснено за какво се харчат парите им, след като вероятно - не и за тяхната защита във връзка със застрашеност във връзка с наказателни производства", се заявява в искането, подписано от народните представители от "Демократична България".

mediapool.bg