Кламер БГ - Новини: Служебният премиер призова за кабинет с "публично коалиционно споразумение"

Служебният премиер призова за кабинет с "публично коалиционно споразумение"

България

|
Ср, 28 Юли 2021г. 12:39ч.
Служебният премиер призова за кабинет с "публично коалиционно споразумение"

Стефан Янев, сн. БГНЕС

Служебният премиер Стефан Янев призова правителството да бъде формирано на база "коалиционно споразумение, в което да има ясно разписани правила, ясно разписани отговорности по отношение както на българските граждани, така и за реализиране на обществения интерес".

Той отбеляза, че прави впечатление, че в политическото говорене думата коалиция се заменя с термини с неясно съдържание, например термина "обединение", който е широк и не предполага ясни правила на взаимодействие.

По думите му в публичното пространство думата "коалиция" е натоварена с негативна конотация.

"Но в същото време коалицията е онзи инструмент, който дава възможност за ясни правила за взаимодействие, ясни правила за взимане на решения и ясно носене на отговорност от политическите субекти", посочи Стефан Янев.

Премиерът отправи призив към политическите сили да действат в тази посока и за ангажимент всички предвидени политики да са насочени към устойчивост, предвидимост и ефективност в съответствие с обществения интерес.

"Време е от политическо говорене да се премине в политическо действие. Именно в това политическо действие ще проличи отговорността, готовността на политическите сили да работят в обществен интерес, в интерес на България", каза служебният министър-председател в началото на днешното редовно правителствено заседание.

По думите на премиер в тази готовност на политическите сили и в тяхното поведение и действия ще проличи и мотивацията им и дали могат да гарантират на българските граждани, че не се прави опит за възпроизвеждане на стари и компрометирани модели на поведение.

Като положително наблюдение премиерът отбеляза това, че политическите сили в парламента до голяма степен са припознали призивите за диалог, ефективност и политическа комуникация, за смислени политически действия и взаимодействия.

"Припознаха необходимостта от сформирането на устойчив и ефективен кабинет на базата на ясни цели и приоритети, които са в интерес на българските граждани и които трябва да бъдат реализирани на базата на едно сериозно парламентарно мнозинство", каза Янев.

По думите му политическите формации са възприели и посланията за необходимост от адекватна политика в различни обществени сфери - образование, борба с корупцията, необходимост от развитие на икономиката и подпомагане на българския бизнес, необходимост от спешни мерки с демографската криза, необходимостта от финансова децентрализация и повече правомощия на местната власт, така че да се преодолеят икономическите различия.

mediapool.bg