Кламер БГ - Новини: Архитектурата и медицината се радват на голям интерес сред гимназистите

Архитектурата и медицината се радват на голям интерес сред гимназистите

България

|
Ср, 26 Юни 2019г. 15:22ч.
Архитектурата и медицината се радват на голям интерес сред гимназистите

Едни от най-интересните професии за българските младежи са бизнес мениджмънт, архитектура и медицина. Специалности, които също привличат вниманието им, са журналистика и медии, финанси, човешки ресурси, инженерни науки и специалностите от ИТ сферата.

Това стана ясно по време на закриващото събитие на първия у нас проект за ранна подготовка на ученици за професионална реализация - “Един ден в професията“, организиран от консултанската агенция за образование в чужбина “Едланта“. По време на събитието, на участниците в проекта бяха връчени сертификати.

През изминалите 2 месеца бъдещите кандидат-студенти имаха възможност да се запознаят отблизо с професиите, към които проявяват най-голям интерес и отрано да направят своя информиран избор за висше образование. Ученици от общо 14 училища в София и Варна прекараха по един ден

в професионална среда, общувайки с различни експерти и дори влизайки в ролята на служители.

Някои от тях станаха за ден радио водещи в медийна група или в националната телевизия, други се озоваха на строителна площадка със съдействието на архитект Марин Бакалов, трети се озоваха в лабораторията на медицинския комплекс “Д-р Щерев“ и се запознаха с технологиите на лапароскопията, други “поработиха“ в адвокатска кантора. Част от учениците посетиха още ИТ компания, дигитална агенция, фирма производител на принтери и други.

Проектът “Един ден в професията“ ще има и втора част, която предстои през есента. В пилотната фаза на проекта се включиха ученици от няколко училища в София и Варна, като Първа Английска Гимназия, НПМГ, 73 СУ "Владислав Граматик", 9 ФЕГ, 22 СУ "Г.С. Раковски", МГ "Петър Берон" и Първа Езикова Гимназия от морската ни столица и други.

Смисълът на този проект е да помогне в избора на младежите, които често изпадат в дилема каква точно специалност да изберат, за да получат успешна професионална реализация.

mediapool.bg