Кламер БГ - Новини: Диагностиката на ХИВ се бави средно с 4 години заради стигмата

Диагностиката на ХИВ се бави средно с 4 години заради стигмата

България

|
Ср, 26 Юни 2019г. 16:48ч.
Диагностиката на ХИВ се бави средно с 4 години заради стигмата

Диагностиката на ХИВ в България закъснява средно с 4 години заради стигмата. Стигматизиране на пациентите има дори от страна на медицинското съсловие. Това съобщи проф. Мария Николова, клиничен имунолог в Националния център по заразни и паразитни болести в четвъртък.

Едва 1 на всеки 10 българи знае своя ХИВ-статус.

Все още значителен дял от пациентите се откриват твърде късно и са в напреднал стадий на имунен дефицит.

В България нивото на разпространение на ифекцията в сравнение с останалите европейски страни продължава да е два пъти по-ниско, като през последните 10 години новите случаи са 3.4 на 100 хиляди души.

През миналата година новооткритите случаи на ХИВ са били 311, а от началото на тази година са 120, посочи проф. Николова. Най-много са случаите на ХИВ в София и Пловдив.

(Категории серопозитивни: Инжекционно употребяващи наркотици (ИУН), Мъже, правещи секс с мъже (МСМ), от майка на дете, хетеро)

Общият брой на регистрираните българи с ХИВ е 3150, но реално се проследяват половината. Сред непроследяваните освен починали, има заминали за чужбина или неявяващи се за лечение.

Нараства делът на пациентите, които започват навременна антиретровирусна терапия. През 2018 година 65% от новодиагностицираните пациенти са започнали терапия в същата година. За сравнение през 2017 година делът им е бил 58%, а през 2016 – 42%.

Годишно по различни програми и поводи са изследват близо 300 хиляди души, като от началото на тази година са изследвани 115 000 души.

Същевременно национално представително проучване от 2018 година показва, че мнозинството от хората никога не са се изследвали от ХИВ и българите не са запознати с болестта, въпреки дългогодишните усилия за информиране и превенция. Един от четирима смята, че може да се инфектира с ХИВ чрез целувка.

Един от петима е убеден, че може да се инфектира от неизмити прибори за хранене или чрез разговор с ХИВ-позитивен при кихане и кашляне. Един от петима смята, че може да се инфектира чрез ползване на обща тоалетна. Трима от четирима казват, че не биха били приятели с носител на ХИВ вируса, а 9 от 10 не биха живели с ХИВ позитивен.

mediapool.bg