Кламер БГ - Новини: НЗОК ще съдейства за облекчаване на достъпа до неразрешени лекарства

НЗОК ще съдейства за облекчаване на достъпа до неразрешени лекарства

България

|
Ср, 26 Юни 2019г. 16:53ч.
НЗОК ще съдейства за облекчаване на достъпа до неразрешени лекарства

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще предприеме мерки и ще съдейства включително чрез предложение за нормативни промени за облекчаване на достъпа до неразрешени у нас лекарства. Това стана ясно в четвъртък след среща на управителя на касата Дечо Дечев с представители на сдружение “Деца с онкохематологични заболявания“.

Те са постигнали консенсус, че са необходими спешни промени в нормативната уредба, регламентираща достъпа до неразрешени за употреба в България лекарствени продукти. Освен това е необходимо да бъде улеснен пътят на пациентите за кандидатстване пред НЗОК за тези медикаменти, както и за лечение в чужбина. Трябва да се извърши промяна и в декларациите за дарителски сметки, попълвани от родителите, при кандидатстване пред НЗОК за ползване на обществен ресурс.

На срещата е било потвърдено, че родителите могат да подават молби за лечение в чужбина с непълна документация, която в процеса на разглеждане ще се допълва по служебен път от лечебното заведение или от родителите.

От Сдружението обърнаха внимание за трудности при подаване на документите, както и посочиха конкретни случаи, в които са получавали противоречива информация от страна на институцията.

Националната здравноосигурителна каса е поела ангажимент в срок до 3 юли да изпрати в писмен вид до министъра на здравеопазването предложения за спешни промени в наредбите на Министерството на здравеопазването.

mediapool.bg