Кламер БГ - Новини: "Артекс" пусна видео в защита на "Златен век"

"Артекс" пусна видео в защита на "Златен век"

България

|
Ср, 26 Юни 2019г. 17:19ч.
"Артекс" пусна видео в защита на "Златен век"

Строителната компания "Артекс" пусна видео в защита на проекта си "Златен век", чието строителство към момента е спряно от държавния строителен контрол. Видеото е режисирано от арх. Пламен Мирянов - младши, който е и основен автор на проекта за сградата. Освен режисьор той е и главно действащо лице в клипа, който е озакглавен "Ние искаме да работим".

Видеото се появява два дни, след като антикорупционната комисия не откри конфликт на интереси при сделките на политици от ГЕРБ с "Артекс".

Във видеото се говори за достойнствата на "Златен век", за това, че се изгражда законно и с разрешение за строеж, валидно до януари 2020 г. Посочват се и добрите практики на "Артекс" и това, че компанията не участва в обществени поръчки и няма нужда от политическо влияние, за да е това, което е.

В клипа са включен и откъс от интервю на главния архитект на София Здравко Здравков от 28 април 2018 г. В него той казва, че потвърждава тезата на "Артекс", че разрешението за строеж на небостъргача в "Лозенец" е валидно до 2020 г. по силата на поправка в Закона за устройство на територията, прокарана от ГЕРБ. Една година по-късно Здравков обяви публично, че смята, че документът за строежа е изтекъл през ноември 2017 г. и не е презаверен в законовия срок, което го прави невалиден към момента.

Пламен Мирянов е включил във видеото и реплика на шефа на строителния контрол арх. Иван Несторов, който казва, че "Златен век" не може да е незаконна сграда, тъй като за нея има влезли в сила строителни книжа. Показва и положително становище за трафика в района на небостъргача, подписано от шефа на столичния КАТ Тенчо Тенев.

mediapool.bg