Кламер БГ - Новини: Адвокатите освиркаха поздравителния адрес от Иван Гешев

Адвокатите освиркаха поздравителния адрес от Иван Гешев

България

|
Нед, 23 Фев 2020г. 02:18ч.
Адвокатите освиркаха поздравителния адрес от Иван Гешев

Общото събрание на адвокатите отказа да изслуша поздравителния адрес от главния прокурор Иван Гешев. Поздравителните писма от пpeзидeнтa Pyмeн Paдeв и пpeдceдaтeля нa Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд Гeopги Чoлaĸoв бяxa изcлyшaни бeзмълвнo oт зaлaтa. Πpи cъoбщeниeтo зa "пoздpaвитeлeн aдpec oт глaвния пpoĸypop" oбaчe peaĸциятa бe бypнa - poпoт и cмяx, съобщава "Де факто". B ĸpaйнa cмeтĸa пoздpaвлeниeтo нe бe изчeтeнo и щe ocтaнe единствено за apxивa нa aдвoĸaтypaтa, пише правният сайт.

В еднодушно приета декларация Общото събрание на адвокатите в страната коментира случващото се в прокуратурата.

"С притеснение следим засиленото медийно отразяване на безпрецедентната активност на прокуратурата, което създава обществени очаквания, несъвместими с фундаменталните принципи на правото и поставя с особена острота нуждата от спешен професионален дебат относно начина и средствата за контрол върху дейността на прокуратурата и главния прокурор", се казва в декларацията.

Адвокатите казва, че "днес повече от всякога е нужно високо и ясно да заявим, че случващото се у нас поставя в опасност законността и върховенството на правото". Те напомнят, че "там където свършва правото, започва произволът!"

Остри критики и към своите

По време на събранието се чуха остри критики и искане за оставка на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС), включително от част от членовете.

"Апелирам за висока култура и членовете на ВАдС да си подадат оставките един по един, това е демократичен акт", призова Ангел Ангелов от Кюстендил. Председателят на адвокатската колегия в Пловдив Иван Демерджиев също каза, че няма да гласува за приемането на отчетите на съвета.

"Да се замислим за извършеното от ВАдС през тази една година, то е крайно недостатъчно. Преди година гласувах доверие, но обещаното не беше сторено. Не виждам промяна", обоснова се той. Остро критично изказване направи и адвокат Велислав Величков от София, който е част от "Правосъдие за всеки".

"Отстояхме ли против натиска на изпълнителната власт да ни третират като сервитьори и фризьорки? От говореща адвокатура се превърнахме в статична, битова, мълчалива адвокатура. Правото в България е застрашено и ние трябва да сме пръв негов защитник", каза той.

Христо Христов, който е член на съвета, също не спести критики и се дистанцира от множество решения на съвета. "Гръмки документи като комуникационната стратегия са без никакво съдържание. Показателни са случаите с изказването на Иван Гешев, че адвокатите работят за пари и защитават престъпници, показателни са и претърсванията на кантори. ВАдС не взе адекватни мерки Не може, когато той отправя тези квалификации, на сайта на ВАдС да се мъдри негово изказване, че адвокатурата не е недосегаема. Съветът заема пасивна позиция и върви след събитията. Няма кураж за твърда позиция", каза той.

Голяма тревога

В декларацията на Общото събрание на адвокатите се изразява "голяма тревога от случващото се в държавата през последните месеци в законодателната, изпълнителната и съдебната власт, което поставя в опасност законността и върховенството на правото".

"Настояваме за ясен, прозрачен и предвидим законодателен процес, който да е плод на дългосрочна държавна политика, а не резултат на моментна необходимост, защото без предвидим законодателен процес правовата държава е невъзможна", се казва в декларацията.

Практиката за приемането на закони без обществено обсъждане и чрез преходни и заключителни разпоредби на несвързан с тях друг закон, създава предпоставки за законодателен произвол и усещане за правна несигурност.

"Призоваваме изпълнителната власт да бъде активна при упражняване на всички свои правомощия, но да зачита правата на гражданите и независимостта на съдебната власт, като упражнява правомощията си в условия на прозрачност, добросъвестност, своевременност и широк обществен дебат", се казва в декларацията.

Адвокатите изразяват вярата си, че магистратите ще имат силата и смелостта да не позволяват недопустимо вмешателство в своята работа и ще опазят независимостта на съдебната власт, включително от намесата чужди държави.

mediapool.bg