Кламер БГ - Новини: Борисов: У нас има видим напредък, затова българите се връщат в родината

Борисов: У нас има видим напредък, затова българите се връщат в родината

България

|
Нед, 23 Фев 2020г. 19:09ч.
Борисов: У нас има видим напредък, затова българите се връщат в родината

След кризите, причинени от комунистическата партия, у нас има видим напредък и затова напусналите страната българи вече се завръщат в нея. Тази теза развива в профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов в неделя.

Не е ясно какъв точно е поводът за този текст, който е придружен от малка графика с непосочен източник. От нея се вижда, че броят на завърналите се от чужбина българи през 2012 година е бил 4964, през 2015-та – 10722, а през 2018-та – 16 169.

"Дълги години страната ни беше управлявана от тежък комунистически режим, българите нямахме право на избор и свободно движение. Последваха кризите, до които бяхме докарани от същата комунистическа партия – срив на българския лев, изчезване на спестяванията на хората, свръхинфлация, глад и мизерия. Логично, много българи потърсиха своя шанс за оцеляване и развитие зад граница", пише в началото премиерът. И продължава:

"През последните години у нас има видим напредък. Това е мнението на хората и анализаторите, това показват и всички статистически данни. Именно затова през последните години чувствително расте броят на българите, които се завръщат в родината - около 4 пъти за периода 2012 г. - 2018 г.

Днес в Европа няма стена, която да разделя хората, миграционните процеси са сравнително лесни, но за нас е важно, че посоката вече е двупосочна. Разбира се, че в страната ни има проблеми, но те са решими и по тях се работи.

Продължаваме с усилията за подобряване на условията на живот, да имаме по-високи доходи, по-добра инфраструктура, по-добра бизнес среда. Всеки един българин е важен за страната ни!

Вярвам, че сме на прав път и положителната тенденция все повече българи да се завръщат в родината ще продължи."

По-късно в неделя министър-председателят Бойко Борисов, по традиция придружен в управлявания от самия него джип от вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и заместник-министъра на регионалната политика и благоустройството Николай Нанков, инспектира строителните дейности по магистрала "Европа".

Видео от инспекцията също бе качено в интернет, от което може да се види и чуе как Борисов разговаря с работници, обръщайки се към тях с "Как си, бе?" и пожелавайки им "Да си ми жив и здрав!".

Правителствената пресслужба служба съобщи, че премиерът е проверил първо строителството на трасето в участъка "Драгоман - Сливница", чиято дължина е близо 17 км. Стойността на проекта възлиза на 117 360 358,22 лв.

"Щом махат и не ни псуват, значи вършим работа", "Добре, лъвчета, да ви е спокойна неделята", казва във видеото Борисов и добавя, че всичко, което прави ГЕРБ е видно.

"Като видя чакъла, мостовете и каналите, че са затворени, знам, че вече е необратимо. Догодина, когато тръгнат българите за Белград, да е бързо. Като гледаш не ти ли става драго. 100 години са управлявали. Ние за 10 години каквото сме построили, пак си заслужава да правим партия. Това са работни места, заплати, обороти", отбелязва Борисов. И обяснява, че в този участък се извършват няколко дейности едновременно, за да се съкрати срокът за изпълнение на проекта.

"Това е вече готова част, движим се по абсолютно готова част и то само за няколко месеца се е развило всичко това. Ето мост, ето канавки, слагат вече оградата за животни. Те ще успеят в късното лято да свършат", заявява Борисов е добавя, че компенсаторно се залесява в районите на строително-монтажните дейности на магистралата и се спазват всички екологични мерки.

После той проверил и изграждането на участъка между ГКПП "Калотина" и Драгоман, започнало в началото на февруари тази година. Строителството на 14,5-километровата отсечка се финансира със средства от Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз и републиканския бюджет. Стойността на инвестицията е за близо 165 млн. лв., а срокът за изпълнение е февруари 2022 г., посочват от пресцентъра на правителството.

Министър Горанов пък подчертал, че граничният пункт на Калотина не е ремонтиран, откакто е създаден. Затова се предвижда разширение на пункта и пълната му модернизация. "Мисля, че в сроковете, в които ще е готова магистралата, ще е готов и пунктът. Най-голямото ни усилие е да увеличим капацитета му, за да отговаря на магистралния капацитет", уточнил финансовият министър.

"Влади, какво казват от "Фич“?", пита във видеото Борисов финансовия министър по повод новината от събота, че кредитната агенция е потвърдила кредитния рейтинг на страната.

"Потвърждават оценките за стабилността на политическата система. Потвърждават и прогнозите на правителството за икономически растеж и правят коментар, че ако влезем в ЕРМ II, ще увеличат рейтинга", казва финансовият министър.

"Това изречение трябва да го подчертаете. Аз съм убеден, че нещата вървят положително, но ако не се случи по някаква причина от натиска, който се случва от ретроградните сили, да не кажат, че ни свалят рейтинга", отбелязва Борисов.

Цялото трасе на АМ "Европа" между ГКПП "Калотина" и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и е разделено на три участъка. Пътят София - Калотина е основна пътна артерия, част от Коридор номер 10, чрез модернизацията на който ще се развие и подобри преразпределянето на транспортните потоци по Трансевропейските транспортни коридори номер 4 и номер 8 в посока Бургас, Турция и Гърция. Модернизацията на пътя ще подобри пропускателната способност и безопасността на движение в участъка, ще се облекчи високата интензивност на транзитното движение от и за централната част на Европа по транспортния коридор "Ориент/ Източно-Средиземноморски", информират от МС.

mediapool.bg