Кламер БГ - Новини: България ще участва в голямо НАТО-вско учение в Украйна

България ще участва в голямо НАТО-вско учение в Украйна

България

|
Пон, 11 Септ 2017г. 11:14ч.
България ще участва в голямо НАТО-вско учение в Украйна

Голямо международно командно-щабно военно учение на НАТО "Рапид трайдънт-2017" започна на Яворивския полигон в западноукраинската Лвовска област. Там е разположен Международният център за миротворчество и сигурност към националната академия на сухопътните войски, съобщи ТАСС, като се позова на съобщение от министерството на отбраната в Киев.

В маневрите участват над 2500 военнослужещи от 14 страни - Украйна, САЩ, Канада, България, Естония, Италия, Грузия, Литва, Молдова, Норвегия, Полша, Румъния, Турция и Великобритания.

В тренировките ще се използват няколко десетки бронирани коли, автомобилна техника, два хеликоптера Ми-8, самолет Ан-26.

Учението "Рапид трайдънт", което ще продължи до 23 септември, няма никаква връзка с руските маневри "Запад-2017" от 14 до 20 септември. "Рапид трайдънт" не е замислено като противодействие срещу руска агресия, включително и срещу това учение.

В Украйна военни от страни в НАТО и техни партньори тренират най-вече общи действия, за да стигнат в бъдеще до пълна съвместимост в изпълнението на едни или други задачи - миротворчески и стабилизационни мисии, заяви говорителят на натовските маневри Антон Миронович.

В учението "Рапид трайдънт" за пръв път ще се използва структурирана на много нива система за управление на бойни подразделения, съобщи украинското министерство на отбраната.

Москва съобщи по-рано, че в учението "Запад-2017" ще участват 12 700 военни, от които 7200 беларуски и 5500 руски. Минск заяви, че ще участват 13 800 военни, и уточни, че руските подразделения ще се приберат в Русия след края на маневрите.

mediapool.bg