Кламер БГ - Новини: България почита хилядите жертви на комунистическия режим

България почита хилядите жертви на комунистическия режим

България

|
Ср, 01 Фев 2023г. 13:10ч.
България почита хилядите жертви на комунистическия режим

България почита хилядите жертви на комунистическия режим

Народното събрание започна своето заседание в сряда с едноминутно мълчание в памет на убитите и репресираните от тоталитарния комунистически режим. На 1 февруари се навършват 78 години от първите присъди на т.нар. Народен съд, който е станал повод за избиване на елита на българската нация.

В този ден през 1945 година смъртта си намират регентите на българската корона, министри депутати, офицери, министри, интелектуалци и общественици. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса.

Сред жертвите са братът на цар Борис III - княз Кирил Преславски, както и другите двама регенти на малолетния цар Симеон. Убит е световноизвестният учен проф. Богдан Филов,който е бивш премиер на страната, както и ген. Никола Михов. Заедно с тях са екзекутирани министрите в двата кабинета на Богдан Филов, както и министрите в правителствата на Добри Божилов, Иван Багрянов и Константин Муравиев.

Подсъдими са 101 писатели, художници и журналисти, сред тях са вече убитите Райко Алексиев и Данаил Крапчев.

Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити. Още преди тази дата много българи намират смъртта си без съд и присъда.

Предложението за почитане на жертвите бе направено от парламентарните групи на ГЕРБ, ДБ, ПП и ДПС. Нито един депутат от най-лявата част на залата, където седят 24-те депутата на БСП, не присъства по време на декларациите и почитането на паметта на загиналите.

"Макар че комунистическата власт не е питала народа дали иска реки от кръв, в негово име са извършени зверства, съизмерими само с тъмните времена на Средновековието", каза лидерът на СДС Румен Христов, който е част от парламентарната група на ГЕРБ.

"1-ви февруари 1945 г. е черната дата, на която са издадени близо 10 000 присъди, над 4 000 семейства са избити, на смърт са осъдени 8 царски съветници, 22-ма министри и редица други представители на българския елит", каза на свой ред Станислав Атанасов от ДПС.

Партията заяви, че няма да позволи да се забрави или да се поругае паметта на тези славни хора.

"Няма и да позволим някои хора да налагат своята идеология и да подчиняват българския народ. Призовавам всички да отдадем почит на целия загинал български елит, който не са е подчинил пред жестоката комунистическа власт", заяви Атанасов.

Людмила Илиева "Демократична България" каза, че след 9 септември 1944 г. България е "потънала в беззаконие, насилие и масови убийства, чийто опит да им се придаде легитимност бе Народния съд".

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).

mediapool.bg