Кламер БГ - Новини: Около 20 дървета са отсечени без разрешение в къпалнята "Мария Луиза"

Около 20 дървета са отсечени без разрешение в къпалнята "Мария Луиза"

България

|
Ср, 01 Фев 2023г. 14:44ч.
Около 20 дървета са отсечени без разрешение в къпалнята "Мария Луиза"

Сн. Столична община

Около 20 дървета са изсечени без разрешение на територията на къпалнята "Мария Луиза“ в Борисовата градина. Заради нарушението на собственика на терена е наложена глоба от 50 000 лева.

Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова с пост във Фейсбук.

Собственик на къпалнята е "Парк Мария Луиза" АД. В дружеството дял има частна компания, свързана с Румен Гайтански-Вълка и общинската фирма "Софийски имоти". Съвместното дружество на практика се контролира от фирмата, свързана с Гайтански. Миналата година от дружеството обявиха, че имат намерение да ремонтират къпалнята и тя да започне да работи отново. В средата на 2022 г. беше издадена и виза за проектиране за евентуалното бъдещо обновяване на комплекса, който е затворен от години и се руши.

"Тази сутрин констатирахме изсичането на около 20 дървета на терена на къпалнята "Мария Луиза" в Борисовата градина. За това изключително грубо нарушение налагам максималната глоба от 50 000 лв. на дружеството-собственик на терена „Парк Мария Луиза", коментира в сряда Фандъкова. Тя обясни, че на 26 януари кметът на район "Средец" Трайчо Трайков е издал разрешение за премахване на 10 дървета на частния терен - 5 иглолистни, за които екологът на района констатира, че са напълно изсъхнали, и 5 широколистни, израснали върху бетонови стълби и подпорни стени. Вместо тях обаче собственици изсичат други 20 дървета, за които няма какъвто и да е разрешителен документ.

"На представители на фирмата е дадено предупреждение и всички дейности по премахване на дървета са спрени", добави Фандъкова.

Някога общинска собственост, днес къпалнята "Мария Луиза" на практика е частна. От години общинското ръководство периодично обявява, че ще търси вариант да си върне собствеността на терена в най-големия парк на София - Борисовата градина. Те минаваха дори през откупуване на имота, а за това щеше да се прави и пазарна оценка на терена. До реални действия така и до момента не се е стигнало.

mediapool.bg