Кламер БГ - Новини: Наказателната акция срещу бившия шеф на Сметната палата отива в КС

Наказателната акция срещу бившия шеф на Сметната палата отива в КС

България

|
Ср, 01 Фев 2023г. 13:56ч.
Наказателната акция срещу бившия шеф на Сметната палата отива в КС

Цветан Цветков

Политическата наказателна акция срещу бившия шеф на Сметната палата Цветан Цветков отива в Конституционния съд. Депутатите от "Демократична България" и "Продължаваме промяната" обявиха в сряда, че внасят конституционна жалба срещу освобождаването на Цветков.

Той бе отстранен от поста на 20 януари светкавично, след като раздразни мнозинството от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" с изслушване в бюджетната комисия на парламента по случая Nexo. Четирите партии аргументираха отстраняването на Цветков с недостатъчни действия по проверката на партийните дарения за "Да, България" от служители на Nexo. В интервю за Mediapool Цветков определи отстраняването си като репресия и декларира, че Сметната палата не е политическа полиция.

Като приемник на Цветков бе определена досегашната му заместничка Горица Грънчарова - Кожарева, съпруга на прокурора Михаил Кожарев, който е известен апологет на главния прокурор Иван Гешев.

Според ПП и ДБ решението на парламента представлява политическа саморазправа с председател на една независима институция.

"Видяхме, че председателят на Сметната палата беше освободен изцяло с политически аргументи, в пълно нарушение на Закона за Сметната палата и конституцията", обясни Надежда Йорданова от ДБ. Затова и двете парламентарни групи искат от КС да установи противоречието на решението с основния закон на страната.

"Такъв акт на политическа саморазправа не може да остане неатакуван от тези, които смятаме, че правовият ред трябва да се възцари в нашата държава", допълни Никола Минчев от ПП.

Депутатът подчерта, че са липсвали формални мотиви за самия проект на решение, а тези, които Десислава Атанасова от името на вносителите се е опитала да представи, са били противоречащи си. "Този политически акт не може да остане, надяваме се, ненаказан от КС", изтъкна Минчев.

Според Надежда Йорданова явно председателите на четирите политически сили са били недоволни от отговорите на Цветков предишния ден в бюджетната комисия и с "политически юмрук" са решили да вземат "неговата глава". "Това беше политическа гилотина", обобщи Йорданова. Минчев допълни, че причината за освобождаването на Цветков е, че не се е включил в "хора на ГЕРБ и ДПС по темата "Nexo", а е отстоявал независимостта на своята институция.

Йорданова не приема като аргумент за смяната изтеклия мандат на Цветков, в каквато ситуация са ръководителите на близо 80 институции. Законът за Сметната палата много ясно посочва, че първо трябва да бъде избран нов председател и в момента на встъпването му да се прекратят пълномощията на текущия, обясни тя. Нито едно от петте основания в закона не е било налице и предложението не е било мотивирано, категорични са от ПП и ДБ. Това, че е с изтекъл мандат, е легитимно основание да започне нова процедура по избор на председател на Сметната палата, на заместници и членове, а не просто да бъде предсрочно освободен настоящият, на свой ред разясни и Никола Минчев.

mediapool.bg