Кламер БГ - Новини: България пита ОАЕ дали Божков е на свобода

България пита ОАЕ дали Божков е на свобода

България

|
Нед, 16 Фев 2020г. 17:06ч.
България пита ОАЕ дали Божков е на свобода

Васил Божков е освободен от властите н Обединените арабски емирства (ОАЕ), предаде БНТ, цитирайки свои източници. Българските власти нямат официално потвърждение за това и са отправили спешно запитване дали информацията е вярна.

Божков бил пуснат, след като подал молба да остане на свобода, докато тече процедурата по искането за екстрадицията му. Самата процедура още не е започнала, тъй като прокуратурата все още превежда документите, с които ще иска връщането на бизнесмена в България. Междувременно срещу него вече има повдигнати 11 обвинения.

На Божков е забранено да напуска ОАЕ и му е отнет задграничния паспорт.

От Министерство на външните работи коментираха, че България не е уведомявана от ОАЕ бизнесменът да е освобождаван от ареста.

Посланик Богдан Коларов отправил спешно запитване към властите дали изнесената информация е вярна.

По-рано през седмицата се появи отново неофициална информация, че руски граждани се застъпили пред властите в ОАЕ за освобождаването на Божков.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обаче обяви, че българските власти въобще не са уведомявани Божков да е бил в арест и това, че е прекарал две седмици в такъв е изненада за държавното обвинение. Практиката в такива държави била да се отнема само паспорта, обясни тя пред бТВ. На 31 януари именно главният прокурор Иван Гешев обяви, че според неофициална информация бизнесменът е "задържан" в ОАЕ, а не, че е открит там и му е взет паспорта. На 2 февруари пак Гешев заяви, че "има официално потвърждение от Обединени арабски емирства за ареста на Васил Божков и други две обвинени лица".

В неделя Милева каза още, че в понеделник преведените материали по искането за екстрадицията на Божков ще бъдат предадени в Министерството на правосъдието, откъдето ще бъдат изпратени незабавно в ОАЕ.

mediapool.bg