Кламер БГ - Новини: И Мая Манолова с предложения за по-срог контрол върху отпадъците

И Мая Манолова с предложения за по-срог контрол върху отпадъците

България

|
Нед, 16 Фев 2020г. 17:41ч.
И Мая Манолова с предложения за по-срог контрол върху отпадъците

И лидерът на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова предлага промени в Закона за управление на отпадъците, които да засилят контрола при превоза, съхранението и третирането на боклуци. Това обяви тя на организиран от нея форум, на който бяха поканени хора от инициативни комитети от цялата страна, които негодуват срещу съхранението или оползотворяването на отпадъци в близост да жилищата им.

За да се разглеждат въобще промените, предложени от Манолова, трябва народен представител, който официално да ги внесе в парламента. По-рано през седмицата от ГЕРБ обявиха, че ще предложат нормативна промяна, с която да се изисква оценка за въздействието върху околната среда за всяка инсталация, която иска да гори отпадъци. В момента за съоръжения с по-малък капацитет само се прави преценка дали е нужна такава оценка.

Бившият омбудсман уточни, че още утре ще представи законопроекта си пред народните представители. Тя добави, че се надява някой от тях да се осмели и да вкара предложенията ѝ в комисия, след което да го представи в пленарна зала.

Част от промените включват изискване отпадъци да се съхраняват само на площадки на инсталациите, в които те се третират. Предлага се намаляване на сроковете за съхраняване на опасни и неопасни отпадъци от съответно 1 година и 3 години на 6 месеца. Сред законодателните промени е и замяна на съществуващия в момента режим на мълчаливото съгласие при заявяване на разрешение за дейности с отпадъци. Предвижда се задължително видеонаблюдение на площадките за съхранение на боклуци, както и проследяване на камионите, с които се води смет.

От гражданската платформа искат и завишени изисквания към инсталациите за изгаряне и преработка на отпадъци, за да е сигурно, че не изпускат вредни вещества във въздуха.

mediapool.bg