Кламер БГ - Новини: България и Полша поискаха повече сили на НАТО в региона

България и Полша поискаха повече сили на НАТО в региона

България

|
Пон, 18 Апр 2016г. 15:15ч.
България и Полша поискаха повече сили на НАТО в региона

Президентите на България и на Полша Росен Плевнелиев и Анджей Дуда се обявиха за засилване на източния фланг на НАТО.

"Военното присъствие на НАТО в региона безспорно трябва да се увеличи - споделяме този важен приоритет", заяви президентът Плевнелиев на съвместната пресконференция с полския си колега, който е на официално посещение в България.

Анджей Дуда заяви от своя страна, че двете страни нямат никакви съмнения, че "НАТО трябва да покаже своята кохезия, солидарност и отговорност по въпросите на сигурността там, където има някакъв проблем, а за съжаление тези неща са видими в нашата част на света през последните години".

По думите му отговорът на НАТО трябва да бъде еднозначен, тъй като това е отбранителен съюз и трябва да се покаже, че това е един жив съюз, който по адекватен начин отговаря на всички появяващи се предизвикателства.

"Рано или късно Русия трябва да се откаже от агресивните действия. Рано или късно Русия трябва да се върне в рамките на действията на предсказуемост, диалог и сътрудничество, в рамките на международния правов ред", посочи Плевнелиев.

Той припомни случаите с опасно близки прелитания на руската авиация и навлизане в чужди пространства, като отбеляза, че "тази непредсказуемост ни притеснява, но и ни мотивира".

"Русия опитва дали НАТО е силен или се бои", допълни oт своя страна Дуда.

На срещата са били обсъдени сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността и предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава.

Президентът Плевнелиев посочи, че предстоящата среща във Варшава е от историческа важност за страните от източния фланг на НАТО и изрази убеденост, че тя ще допринесе за още по-голямо засилване на колективната сигурност.

България започва да увеличава своя военен бюджет, така че ние ще отидем в Полша с добра новина, отбеляза Плевнелиев.

Държавният глава припомни и помощта на Полша, която ще ремонтира двигателите на старите съветски изтребители МиГ 29 на въоръжение в България. .

Двамата отбелязаха и необходимостта от изграждането на свързаност на инфраструктурата - енергийна, транспортна - в Европа.

"Общо е мнението, че в енергетиката е нужно повече сътрудничество и по-малко геополитика", посочи Росен Плевнелиев.

Той изтъкна важността за изграждането на европейски енергиен съюз, идеята, за който се ражда от Полша и която България подкрепя.

Анджей Дуда се срещна в понеделник и с премиера Бойко Борисов.

"България и Полша имат отлични двустранни отношения и съм убеден, че като поддържаме активен диалог на най-високо равнище подпомагаме ползотворното сътрудничество" заяви Борисов по време на срещата.

Премиерът Борисов отбеляза, че Полша е много важна страна за нас и ценим развитието на отношенията между двете държави в контекста на европейските и евроатлантическите ценности. Тема на разговор беше и сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността.

Министър-председателят обърна внимание на реалните действия на кабинета за модернизацията на българските въоръжени сили, както и за стабилното развитие на страната ни като цяло, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов добави още, че разчитаме и на Полша общите интереси, които имаме в областта на енергийната сигурност, да продължат да бъдат във вниманието на Европейската комисия при изграждането на Енергийния съюз.

mediapool.bg