Кламер БГ - Новини: Бедните в България стават все повече

Бедните в България стават все повече

България

|
Пон, 18 Апр 2016г. 17:16ч.
Бедните в България стават все повече

България много убедително води класацията за най-висок дял на хората в "тежко материално положение" в ЕС, показва данните на Евростат, публикувани в понеделник. Ако това все пак не е изненадващо, то новината е, че бедните хора в страната продължават да се увеличават. През 2014 г. в бедност са живели 33.1% от населението у нас, а през 2015 г. – те вече 34.2 процента. Средният показател за ЕС е 8.2%.

България не може да се сравнява с богатите членки на ЕС, но в съседна Румъния хората, живеещи в бедност с 24.6%. Почти 10% по-малко. В Гърция са 22.2%, в Унгария – 19.4%, а в Латвия 16. 4%.

Най-малко бедни има в Швеция – само 0.7% от населението.

Според определението на Евростат, в "тежко материално положение" са хората, които нямат достатъчно пари да си плащат битовите сметки, икономисват от отопление, не могат да си позволят никакви непредвидени разходи, нямат кола, цветен телевизор и телефон. В тяхното меню месото и рибата почти отсъстват.

Последните доклади на Европейската комисия за заетостта и социалното развитие показаха, че близо половината от хората в България са изложени на риск от бедност или социално изключване. Около 48% от българите почти са изпаднали от социалния и икономическия живот. В Румъния този процент е 40.4%.

mediapool.bg