Кламер БГ - Новини: България дава гражданство на Пендиков и обвини Скопие в "инсценировка"

България дава гражданство на Пендиков и обвини Скопие в "инсценировка"

България

|
Вт, 07 Фев 2023г. 15:17ч.
България дава гражданство на Пендиков и обвини Скопие в "инсценировка"

Николай Милков, сн. БГНЕС

Пребитият в Охрид секретар на българския културен клуб "Цар Борис III" Християн Пендиков ще получи българско гражданство и временно жилище, съобщи служебният външен министър Николай Милков във вторник.

Пендиков бе изписан от Военномедицинска академия, където бе настанен за лечение след побоя. Той се притеснява за живота си и България може да му осигури охрана, за да не се допуснат провокации.

МВнР ще отпусне и парична помощ на семейството му, за да се издържа, докато е в България.

"Към момента те считат, че има заплаха за тях в Северна Македония. Предстои, разбира се, и негова среща с министъра на вътрешните работи Демерджиев, на която да се уточни в каква степен и дали на него му е нужна охрана на наша територия, за да не стане той жертва на провокация", каза министърът.

Побоят на Пендиков предизвика нова криза в двустранните отношения, като София дори отзова за малко посланика си.

Почитането на паметта на Гоце Делчев в Скопие тази събота също не мина без проблеми. Българските власти съобщиха, че българи не са били допуснати на границата да влязат в Северна Македония, за да се поклонят пред Гоце Делчев.

"Опитите за надграждане, опитите за успокоение на отношенията между България и Северна Македония всъщност бяха минирани от едни конкретни действия на властите в Скопие. Това, разбира се, отбелязва една нова още по-ниска точка в нашите отношения", каза Николай Милков.

"Поети са определени ангажименти относно отдаванетто на почит към Гоце Делчев, които не са спазени от РСМ. Предстои да се проведат консултации, на които да бъдат заложени спорните въпроси между двете страни", отбеляза той.

Той обясни, че първоначално е било позволено на трима граждани да се поклонят на гроба на Гоце Делчев и едва след протест е било разрешено на петима души.

"След което спря системата им за пропускане на границата и не работеше в продължение на четири часа. Тя не работеше само в едната посока, което показва цялата :. Тези, които успяха да влязат, бяха недопуснати до черквата. Никой от тези хора, които пътуваха от София, не успя да се поклони в черквата. За сметка на това бяха арестувани и бити хора", коментира Милков.

Малко по-късно във вторник вътрешният министър Иван Демерджиев уточни, че около 200 българи не са били допуснати да почетат паметта на Гоце Делчев.

МВР подготвя информацията и ще я предаде на македонските власти, като поиска президентът Стево Пендаровски.

"Нека да видим как ще се реагира на тази информация. Ние имаме данни от "Гранична полиция". Всички хора, които не успяха да преминат и бяха върнати след часове чакане, ние сме ги идентифицирали, знаем кои са. Става въпрос за около 200 човека. Така че ще търсим обяснение защо това се случи", посочи Демерджиев.

Той определи случилото се като "провокация".

"Подобен род поведение е провокация. Всяка провокация поражда насрещна реакция и всичко това се мултиплицира във времето", каза Демерджиев.

На този фон от Европейската комисия (ЕК) съобщиха пред БНТ, че следят много внимателно развитието на събитията, свързани с отношенията между България и Северна Македония.

Брюксел не коментира напрежението по границата през уикенда с мотива, че не коментира текущи разследвания или съдебни производства.

"В този контекст са необходими усилия от всички страни за насърчаване на атмосфера на диалог и взаимно уважение и за избягване на ненужно напрежение", посочват от ЕК.

mediapool.bg