Кламер БГ - Новини: Заради 170 хил. евро. Как бивш член на ВСС бе арестуван за пране на пари

Заради 170 хил. евро. Как бивш член на ВСС бе арестуван за пране на пари

България

|
Вт, 07 Фев 2023г. 15:18ч.
Заради 170 хил. евро. Как бивш член на ВСС бе арестуван за пране на пари

Иван Димов, Снимка: Международен арбитражен съд при “Алианс за правно взаимодействие“

Някогашният член на Висшия съдебен съвет (ВСС) и действащ адвокат Иван Димов бе арестуван по искане на Австрия заради подозрение в пране на пари. Новината бе съобщена от "24 часа" през уикенда. Към момента Димов остава в ареста по решение на пловдивския окръжен съд. То обаче не е окончателно и ще бъде обжалвано.

Не е сигурно за какво става дума

Димов е арестуван на 3 февруари на магистрала „Тракия“. Според един от адвокатите му – Емануил Йорданов – движението на европейската заповед за арест от Австрия и задържането са се случили по странен начин. Той обясни, че по закон заповедта се представя в окръжния съд по постоянен адрес на заподозрения. В случая това би следвало да е Софийски градски съд. Димов обаче не е търсен на адреса си в София. Вместо това е бил задържан на „Тракия“, а в заповедта, съставена от МВР, като основание било посочено "злоупотреба с обществено доверие".

"Аз лично не знам какво означава това", коментира адвокатът.

По думите му не е ясно и защо австрийските власти настояват за задържането му. Текстът на заповедта е неясен и не се разбира за какво точно става дума, обясни той.

Според искането за задържане на пловдивската прокуратура, става дума за пране на пари. Към момента Димов остава в ареста.

170 хил. евро

В материалите по делото се говори за паричен превод от 170 хил. евро. Те са постъпили в адвокатска сметка на Димов. Законът разрешава откриването на такива сметки, в които клиенти могат да превеждат пари, а адвокатът да се разпорежда с тях. В конкретния случай от тези пари са извършвани плащания към други хора.

Засега не е ясно как ще се развие делото срещу бившия магистрат. Обикновено тези производства започват с искане за задържане, а след това се настоява и за екстрадицията на заподозрения, защото делото се развива в чужда страна.

Минало

Димов е бивш член на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота, избран по предложение на ДПС. Преди това бе депутат от ОДС. Той подаде оставка от съвета през 2010 г. след като се превърна в едно от главните действащи лица в скандала „Красьо Черния“. Бе установено, че той е говорил със сочения за лобист в съдебната власт Красимир Георгиев 33 пъти. Преди да влезе във ВСС Димов бе съдия в Сливен. В момента е председател на арбитражен съд.

mediapool.bg