Кламер БГ - Новини: Как може да се помогне на пострадалите в Турция и Сирия

Как може да се помогне на пострадалите в Турция и Сирия

България

|
Вт, 07 Фев 2023г. 15:49ч.
Как може да се помогне на пострадалите в Турция и Сирия

Сн. ЕПА/БГНЕС

Няколко кампании за набиране на дарения в помощ на пострадалите от земетресението, ударило Турция и Сирия започнаха в първите часове след бедствието. Български спасители заминаха веднага на помощ в пострадалите райони, а в следващите дни се очаква още доброволци да се включат в работата на терен.

Българският червен кръст набира дарения през SMS кампания. Желаещите да помогнат могат да изпратят кратко съобщение на номер 1466 (на стойност 1 лв.) към всички мобилни оператори.

БЧК започна и кампания за набиране на материални дарения. В момента най-неотложни са нуждите от:

- нови топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки;

- ново спално бельо;

- нови топли завивки;

- хигиенни материали (за лична хигиена).

Сбират се още семейни палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери и батерии. Даренията за София се приемат в 9-та Районна служба на ПБЗН – ж.к. "Люлин" 10, както и в областните организации на БЧК.

БЧК е в в готовност да предостави от бедствения си резерв 1000 спални комплекта, които включват походни легла, надуваеми матраци, възглавници, одеяла, горни и долни чаршафи, калъфки за възглавници, кърпи и хавлии; допълнително 1000 одеяла и 1000 комплекта спални чаршафи. От съвместния бедствен резерв на БЧКи на Турския червен полумесец могат да бъдат предоставени 300 кухненски комплекта с посуда за хранене, 300 семейни палатки, 300 радиатора, 1000 матрака и 3000 вълнени одеяла.

Паралелно с кампанията на БЧК са организирани и още няколко благотворителни инициативи. Сред тях са такива на издателя Манол Пейков и Лазар Радков от фондацията "Капачки за бъдеще". Радков е и спасител-доброволец. Двамата се опитват да съберат парични и предметни дарения, които да бъдат изпратени до спешни в засегнатите райони в Турция и Сирия. В първите часове на кампанията са събрани над 220 000 лева, а дарителите са около 1500, написа в профила си във Фейсбук Манол Пейков, който организира и кампания за осигуряване на генератори за Украйна.

Желаещите да дарят могат да го направят тук:

Банкова сметка: BG39DEMI92405000305527;

Търговска банка Д;

BIC: DEMIBGSF;

Титуляр: Манол Костадинов Пейков;

Основание: За пострадалите от земетресението;

или през PayPal: manolpeykov@yahoo.com.

Чака се информация от посланика на България в Турция Ангел Чолаков за това какво да бъде купено с дарените средства. Събират се и предметни дарения в пунктове в София и Пловдив. Адресите им са:

Агенция Маккан, ул. Шипка 23, София 1504, тел. +359885999766

и

ИК Жанет 45, бул. Ал. Стамболийски 9, 4004 Пловдив, тел.0889377723

В пунктовете се събират:

- Ръкавици, якета, шалове, шапки;

- Одеяла;

- Отоплители на газ за външно отопление;

- Памперси, дамски превръзки, бебешка храна;

- Печки на въглища;

- Палатки;

- Столчета и маси за къмпинг;

- Кърпи за еднократно ползване за душове;

- Комплекти за първа помощ;

- Вътрешно осветление за палатки с батерии;

- Големи дюшеци и спални чували.

Не се взимат обаче стари дрехи, тъй като от турска страна на този етап не ги приемат (по принципни хигиенни съображения).

Средства се събират и през платформата Каузи.бг. Дарената до момента сума е над 75 000 лева.

От организацията Гората.бг също събират дарения в помощ на пострадалите в Турция и Сирия. Парите ще се използват за неща от първа необходимост като "одеяла, дъждобрани, храна, медицински материали, подкрепа за деца и нужното за спасителните екипи в това число и българските". Дарения се събират на:

Фондация "Гората.бг"

IBAN: BG74RZBB91551011840078

Основание: Земетресение.

Фондация BCause също започна дарителска кампания за пострадалите от земетресенията. Средства се събират през platformata.bg.

"Националната мрежа за децата" насочва всички дарения, постъпили през февруари, към хуманитарна организация в пряко сътрудничество с кметството на турския град Арсуз, който се намира в един от по-трудно достъпните райони - близо до сирийската граница и епицентъра на труса. Освен за местното население, общината в Арсуз трябва да се погрижи за голям брой сирийски бежанци. Можете да помогнете на хората там да се справят с ужаса, който ги сполетя, с дарение тук.

Дарения могат да се правят и през няколко международни организации като International Rescue Committee, които работят в Сирия от 2012, УНИЦЕФ, World Food Programme.

Спасители на място

Освен с парични и предметни дарения, България се включи в спасителните операции в Турция и с хора. В понеделник 12 души и 5 кучета от Планинската спасителна служба заминаха за пострадалите райони. Засега те работят в района на Адана. Също в понеделник към Турция отпътуваха и екипи на аварийната дирекция на Столичната община. Шестнадесет души от звеното, оборудвани със специализирана техника за издирване и спасяване, са част от българския спасителен екип, който замина с двата самолета "Спартан" на Воeнновъздушните сили, за да помогне на пострадалите от разрушителното земетресение в Турция.

Освен екипите на аварийното звено на Столичната община в спасителния екип са още спасители от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и лекари от Военномедицинска академия.

Други 27 доброволци с опит в спасителните операции заминават за пострадалите от земетресението в Турция райони. Това съобщи за БТА Георги Влайков, ръководител на групата. По думите му от Пловдив ще заминат около 15 души, а останалите са от София и други градове в страната. В екипа влизат доброволци от "Пещерно спасяване - България", формирование "Мей дей",

"Пловдив 11"

и "Аварийно спасяване" - Пловдив.

mediapool.bg