Кламер БГ - Новини: България гони още 10 руски дипломати

България гони още 10 руски дипломати

България

|
Пет, 18 Март 2022г. 13:22ч.
България гони още 10 руски дипломати

Елеонора Митрофанова, сн. БГНЕС, архив

България гони още 10 руски дипломати, съобщиха от Външно министерство.

"По предложение на компетентните власти на Република България, съгласувано с министър-председателя Кирил Петков, България обяви днес 10 руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата, като им даде 72-часов срок да напуснат страната", съобщи МВнР.

Зам.-министърът на външните работи Васил Георгиев е връчил съответната вербална нота на посланик Елеонора Митрофанова.

"Съгласно информацията на компетентните власти, посочените служители на посолството на Руската федерация у нас са осъществявали на територията на Република България дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения", посочиха от МВнР.

Руските дипломати имат 72 часа да напуснат страната. Според дипломаческата практика се очаква Москва да отговори с реципрочни мерки.

"Десет дипломати са обявени за персона нон грата, това е обичайна формулировка - за "дейности, несъвместими със статута им". Ние възприемаме това като изключително недружелюбен акт и си запазваме правото да реагираме", каза руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова, цитирана от ТАСС.

От 2019 година досега България обяви за персона нон грата общо 11 руски дипломати.

Практиката бе Външно да предприема действия след образувано досъдебно производство.

За последно главният прокурор Иван Гешев обяви лично "осветяването" на шпионска мрежа с участието на пенсиониран български генерал, за който по-късно бившият министър на отбраната Бойко Ноев каза, че е известен от години като Вальо Шпионина.

Българската реакция идва в навечерието на визитата на американския министър на отбраната Лойд Остин.

mediapool.bg