Кламер БГ - Новини: От "добро начало" до "беззаконие" - партиите за ареста на Борисов

От "добро начало" до "беззаконие" - партиите за ареста на Борисов

България

|
Пет, 18 Март 2022г. 14:46ч.
От "добро начало" до "беззаконие" - партиите за ареста на Борисов

От

След ареста на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в петък заседанието на парламента започна с крясъци и напрежение, което беше на ръба да прерасне във физически сблъсък между управляващи и опозиция.

Преди началото на заседанието председателят на парламента Никола Минчев от "Продължаваме промяната" обяви, че действията на МВР от снощи са знак, че в България никой не е над закона и вече има нулева толерантност към корупцията.

В самата пленарна зала думата, за да коментират арестите, очаквано взеха първо от ГЕРБ, които обявиха, че от днес ще работят "с всички законови средства" за предизвикване на предсрочни парламентарни избори.

"След като лидерът на най-голямата опозиционна партия и довчерашен министър-председател може да бъде обект на беззаконие, какво остава за останалите граждани, които не желаят да приемат празното самохвалство, непрекъснатото лъготене на правителството, нарушеният консенсус за финансова и макроикономическа стабилност, провалът с европейското финансиране, далаверите в енергетиката, феодализацията на институциите и общото усещане, че никой не носи отговорност за управлението", каза зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов от парламентарната трибуна.

Последва и изказване от председателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров, който беше бурно освиркван от ГЕРБ.

"До момента не сме видели неправомерни действия от страна на МВР. Очакваме, че полицията има достатъчно основание, информация, че е събрала нужните доказателства, за да подкрепи действията си. Поради дългото бездействие и липса на резултати по множеството подадени сигнали обаче имаме своите опасения спрямо прокуратурата", каза той.

По думите му е време да приключим прехода и България да стане нормална европейска държава.

"Законност, ред и реална борба с корупцията - заради това стотици хиляди българи излязоха на протести. Заради това ние оставихме професии, семейства, досегашния си живот. Разбираме, че българското общество възприема ареста на г-н Борисов като безпрецедентен. Това са нормални следствени действия за разлика от арестуване на жени, оковаването им в белезници и държането им на улицата на тротоара", добави Гюров.

Напрежението

След Гюров думата поиска да вземе Георги Свиленски от БСП. "Хората, които 12 години извършваха покушение върху българската демокрация, днес ни дават уроци за демокрация. Хора, които 12 години упражняваха насилието като форма на управление, днес казват, че е нарушен консенсусът за ненасилие", каза той по адрес на ГЕРБ, което от партията на Борисов посрещнаха с викове "оставка".

"Оставка на какво викате, колеги. Вашият страх, че всеки един от вас е съпричастен към това, което се случва, ви води до това да викате оставка", отговори от трибуната Свиленски, а след това депутатите от ГЕРБ станаха от местата си и се насочиха към трибуната, същото направиха и социалистите. Стигна се до крясъци, а депутатите започнаха да се бутат. Председателят на парламента дори слезе от мястото си и се опита да успокои депутатите, но не се получи и се наложи да даде почивка. Междувременно депутатите от ГЕРБ отидоха на организирания от тях протест в защита на лидера им.

"Добро начало"

И управляващи и опозиция завиха, че не са знаели предварително за готвения арест.

"Едно добро начало. Много се надявам обаче да са изпипани добре всички процесуални действия, за да не гледаме пак филма: "Ние ги хващаме, те ги пускат". Чувството ни на справедливост толкова отдавна не беше подхранвано с нещо подобно, че дори ни е трудно да се зарадваме", каза по повод ареста на Борисов Виктория Василева от ИТН.

По думите ѝ толкова отдавна липсва справедливост, че дори е "трудно да се зарадваш на това съобщение".

По-късно лидерът на ИТН Слави Трифонов написа във Фейсбук: "Абсолютно съм съгласен с министър-председателя. Да, никой не е над закона. Звучи като клише, обаче въобще не ми пука. Върховенството на закона е най-важната необходимост, за да живеем нормално. Толкова е просто. Бойко Борисов? Дълга история с много въпроси и малко отговори. Е, време е вече да разберем".

"За нас управлението на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов беше задкулисие и паралелна държава. Още през 2017-а обявихме, че се крадат 10 млрд. лв. Внасяхме сигнали до българската и европейската прокуратура за съмнение за корупция и искахме разследване за тези случаи", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова и добави, че в следващите часове и дни органите трябва да си свършат работата.

Нинова обяви, че не познава доказателствата, но се надява и вярва, че са "стойностни и истински, за да се стигне до процес".

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че подкрепя действията на МВР и има много неотговорени въпроси. Той добави, че при управлението на ГЕРБ институционалната ситуация е била такава, че не е било възможно да се търси отговорност на Борисов.

"В общественото пространство с години се трупат въпроси, твърдения, потенциални доказателствени средства, които не бяха разследвани адекватно. Важно е всичко да се случва по закон, за да затворим страницата без реваншизъм. Сравнете това, което Гешев направи с Иванчева и това вчера. Нямаше поне видим опит медиите да бъдат в процесуално-следствените действия. Действията трябва да бъдат подчинени на закона. Презумпцията за невиновност остава в сила", каза Иванов.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че "промяната днес продължава и нещата се влошават".

"В момента декларациите, които чухме, се основават на предположения. Изводът от това, което чухме, можем да го направим. Трябваше на ораторите да им напомните някои неща. Чухме, че 12 години са се извършвали покушения срещу демокрацията. Ние от тази трибуна го твърдяхме това нещо през целия този период, но тя промяната днес продължава и нещата се влошават в още по-лоша посока. Така че вие продължавате промяната, т.е. рушите още повече демокрацията. Тази тема ни дава възможността да направим асоциация с една друга тема. Ние от юли месец 2021 г. от г-н. Рашков искаме документи, за да твърдим с факти дали има полицейщина и нарушение на закона в страната. Не ги получаваме и досега. Чухме и че никой не е над закона. Да, така е. Цитат от Цветанов, цитат от Борисов 2009-2010 г. Цитати и от "Промяната" сега - 2021-2022 г. Нищо ново под слънцето", каза Карадайъ.

mediapool.bg