Кламер БГ - Новини: ДПС заля Рашков в 98 еднотипни въпроса

ДПС заля Рашков в 98 еднотипни въпроса

България

|
Пет, 18 Март 2022г. 14:35ч.
ДПС заля Рашков в 98 еднотипни въпроса

Бойко Рашков, сн. БГНЕС

Докато всички очакваха вътрешният министър Бойко Рашков да даде детайли за арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, той бе принуден на отговаря на 98 еднотипни въпроса на ДПС по време на парламентарния контрол.

Всички питания бяха с една и съща тема - "действия за оказан натиск и тормоз от страна на МВР по време на предизборната кампания и в изборния ден", но всъщност са за конкретни казуси с членове и активисти на ДПС в различни населени места и именно заради това нямаше как да бъдат обединени в един въпрос. Историята с въпросите на ДПС тече от няколко седмици, защото част от тях бяха зададени преди месец, но дълго време или не се стигаше до отговора им заради изтичане на времето за парламентарен контрол, или Рашков отлагаше отговорите.

Този петък обаче се стигна до въпросните отговори. Така повече от два часа и половина от ДПС задаваха еднотипни въпроси, а Рашков даваше еднотипни отговори. Дори при един от въпросите министърът не успя да намери точната папка с отговора, което пък доведе до няколко минутно прелистване и ровене в папки.

"Ако имате данни за оказан натиск и въпрос от служители на МВР преди и в изборния ден на 11 юли, това означава, че има достатъчно основание да се предположи, че е извършено престъпление против политическите права на гражданите. Заради това е отправен грешно въпросът. Това се отнася и за следващите въпроси, защото министърът не може да осъществи разследване, ако има такива нарушения – компетентният орган, който може да провери за оказан натиск е прокуратурата и следствието", каза Рашков в отговор на един от първите въпроси.

На следващия въпрос той отговори по същия начин - въпросът не е от компетентността на МВР, а на прокуратурата.

От ДПС непрекъснато повтаряха, че не са доволни от отговорите. Рашков пък ги поправяше за грешки в терминологията на зададените въпроси – дом нямало как да се обискира, а се претърсва.

След като еднотипната размяна на реплики приключи заради изтичането на времето за пленарно заседание, Рашков отказа да коментира арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова.

mediapool.bg