Кламер БГ - Новини: Българите осиновили 22.5% повече бездомни кучета

Българите осиновили 22.5% повече бездомни кучета

България

|
Ср, 27 Окт 2021г. 17:05ч.
Българите осиновили 22.5% повече бездомни кучета

Българите осиновили 22.5% повече бездомни кучета

Положителна тенденция в осиновяването на кучета от приюти през 2020 г., но и тревожната за ръст на изоставените домашни любимци, отчита докладът за изпълнението на Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствени кучета на територията на България през миналата година, който е приет от правителството в сряда.

Според данните осиновените от общо 54 приюта безстопанствени кучета в България са с 22.5% повече спрямо 2019 г. и с над 30% спрямо 2018 г.

Заловени са били 20 432 кучета, от които 5553 броя са осиновени. Най-голям процент кучета с нов дом са в областите Бургас, Габрово, Перник, София град, Силистра, Стара Загора и Русе. Отчита се положителна тенденция за осиновяване на български животни и в чужбина.

В условията на разпространение на пандемията от Covid-19, за изминалата година обаче се забелязва сериозен ръст в броят на изоставените домашни любимци, предимно кучета и котки, показва още докладът.

От правителството отбелязват, че има разработена стандартна оперативна процедура за сертифициране при транспортиране на домашни любимци с търговска цел, която е публикувана и достъпна на сайта на Българската агенция по безопасност на храните.

mediapool.bg