Кламер БГ - Новини: МВР иска да отнеме лиценза на "Делта Гард"

МВР иска да отнеме лиценза на "Делта Гард"

България

|
Ср, 27 Окт 2021г. 18:28ч.
МВР иска да отнеме лиценза на "Делта Гард"

МВР иска да отнеме лиценза на

МВР е започнало процедура по отнемане на лиценза на охранителната фирма "Делта Гард", става ясно от съобщение, публикувано на страницата на главна дирекция "Национална полиция".

От него обаче не се разбира какви са причините за това решение. Съобщава се само, че е започнала процедура за отнемане на разрешителните. Засега от МВР не дават повече информация.

От "Делта гард" заявиха, че не знаят за какво става дума. На фирмата засега не са връчени никакви документи и те не знаят нищо повече.

Сигнал за извършени нарушения от страна на охранителите бе подаден до МВР миналата година от организацията "Антикорупционен фонд" (АКФ). Те са автори на разследването "Осемте джуджета", в което бизнесменът Илия Златанов разказа как бившият следовател Петьо Петров и негови близки се опитали да му отнемат бизнеса с активното съдействие на прокуратурата. Фабриката на Златанов в Дупница се охраняваше именно от служители на "Делта Гард". Охранителната компания има добре развит бизнес из цяла България и е смятана за близка до прокуратурата.

Според Търговския регистър "Делта Гард" е собственост на Димитър Спасов, извесетен с прякора Митко Каратиста, и Марин Русев. Двамата имат участия и в редица други фирми. През миналата година Спасов отрече обвиненията, отправени от Златанов. В предаването на Сашо Диков той го нарече измамник. В интервю за сайта Frognews, на въпрос дали познава Петров, Спасов заяви:

"Ммм, значи аз познавам много хора. Поименно да ви обяснявам кой познавам и кой не познавам. Това са мои лични контакти, които искам да запазя в тайна. Не мисля, че е толкова интересно кой познавам".

От отговор на вътрешния министър Бойко Рашков до АКФ, публикуван от организацията, се вижда, че при проверка са установени нарушения от страна на служители на МВР. Започнала е дисциплинарна проверка срещу висш служител на МВР в областната дирекция в Кюстендил, в чиято зона на отговорност попада и Дупница. Според писмото нарушенията са именно по отношение на контрола върху дейността на охранителните фирми в региона.

В интервюто си за АКФ Златанов твърдеше и че пред столичния ресторант "Осемте джуджета", където имал срещи с бившия следовател Петров, постоянно имало патрулка на МВР. Бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов така и не даде обяснение за честото присъствие на полицаи там. От писмото на Рашков обаче става ясно, че тези факти са установени от провервящите. Но пък не са намерени доказателства, за да се твърди, че униформените са били там именно заради бившия следовател.

"Не са събрани безспорни доказателства, въз основа на които да се направи категоричен извод, че престояващите пред ресторант "Осемте джуджета" полицейски автомобили са ангажирани с охраната на ресторанта и наемателите му - сем. Петьо и Любена Петрови", пише в него.

Освен срещу служителя от Кюстендил дисциплинарки са образувани и срещу трима души от столичната полиция. На дирекцията са дадени указания да отстрани пропуските в патрулно-постовата дейност.

mediapool.bg