Кламер БГ - Новини: Българи се сражават на страната на "Ислямска държава"

Българи се сражават на страната на "Ислямска държава"

България

|
Четв, 30 Окт 2014г. 14:28ч.
Българи се сражават на страната на "Ислямска държава"

"Постъпвала е информация от съюзници за българи, които се сражават на страната на "Ислямска държава", съобщи военният министър Велизар Шаламанов в четвъртък.

"Това е много тревожно", посочи Шаламанов и отказа да даде повече информация.

Според международни анализатори в редиците на джихадистите в Сирия и Ирак има хиляди чуждестранни бойци от различни страни. ООН призова всички страни да криминализират участието на свои граждани като бойци в екстремистки групи, както и вербуването и спонсорирането на други лица със същата цел. Много държави вече направиха това, но не и България.

Наскоро служебният външен министър Даниел Митов също предложи да бъде инициирано законодателство, което да криминализира участието на български граждани в редиците на екстремистката групировка "Ислямска държава", но все още няма развитие по въпроса.

Шаламанов коментира, че рискът, свързан с възхода на "Ислямска държава, е голям и припомни, че вече има международна коалиция, водена от САЩ.

Тя обаче досега ограничава действията си с въздушни удари, като засега не се планира сухопътна операция в Сирия и Ирак.

"Вчера имахме възможност с началника на отбраната и командира на ВВС да посетим самолетоносача "Джордж Буш" в Средиземно море и да се убедим във високата готовност и мощ на съюзниците си", каза още Шаламанов.

Той за пореден път призова за модернизация на българската армия, тъй като въоръжението и техниката са изключително остарели и несъвместими с тези на съюзниците ни.

България не участва във водената от САЩ коалиция, тъй като досега няма подобно искане към страната.

В момента България така или иначе не би могла да участва адекватно в ударите по цели на джихадистите в Ирак, тъй като те се извършват от съвременна авиация, с каквато нашата армия не разполага.

mediapool.bg