Кламер БГ - Новини: "Риск монитор": В България има срастване на политиката с криминалния сектор

"Риск монитор": В България има срастване на политиката с криминалния сектор

България

|
Четв, 30 Окт 2014г. 15:14ч.
"Риск монитор": В България има срастване на политиката с криминалния сектор

В България има срастване на политиката с криминалния сектор. Резултатът е, че институциите не могат да си вършат нормално работата", коментира в четвъртък изпълнителният директор на "РискМонитор" Стефан Попов пред БНР. Според него най-важната тема в България е вътрешният ред и сигурност.

"Разделителната линия не е толкова КТБ, колкото реформата в сектор "Сигурност", допълни Попов, който смята, че основната част от реформата е свързана с работата на МВР.

"В МВР има над 60 000 служители. Такова чудо в ЕС няма! Това е най-нереформираното министерство. Никой не смее да го пипне, защото представете си, ако засегнеш интересите на 60 000 души и техните семейства, това означава на избори да си загубил 200 хиляди гласа, например. Това министерство трябва да бъде преработено и в някои от програмите на политическите партии се вижда начало за подобно мислене", допълни експертът.

Той настоява за превръщането на МВР в национална полиция. Стефан Попов припомни, че в почти всяко правителство вътрешния министър е вицепремиер, което показва каква "суперсила" е това министерство. В същото време институцията е извън всякакъв контрол, смята той.

В същото време Стефан Попов смята, че специализираната прокуратура трябва да бъде запазена и да продължи да се развива.

"Специализираната прокуратура е много важна за страната и трябва да продължи да се развива. До този момент обаче наличието на специализиран съд не се е доказало като необходимо", смятат от фондация "Риск монитор".

mediapool.bg