Кламер БГ - Новини: Брюксел и Берлин се продават твърде евтино за лоялността на "пиколото" Борисов

Брюксел и Берлин се продават твърде евтино за лоялността на "пиколото" Борисов

Европа

|
Пон, 10 Авг 2020г. 07:58ч.
Брюксел и Берлин се продават твърде евтино за лоялността на "пиколото" Борисов

Авторитетът на ЕС като пазител на върховенството на закона е поставен на карта поради неспособността му да реагира на корупционната криза в България, казва председателят на "Да, България" Христо Иванов пред онлайн изданието "Политико", което го представя като лидер на реформаторска партия, чийто кръстоносен поход срещу корупцията помогна масовите улични протести за продължават всеки ден вече пет седмици.

Брюксел и Берлин трябва да поемат своята отговорност за това, че българската съдебна система и други ключови институции са предадени в лапите на олигархичната мафия, казва бившият правосъден министър и съпредседател на "Демократична България".

ЕС дължи много отговори, разпалвайки корупцията с еврофондове, при слаб надзор над съдебните реформи, смята той: "Ако ЕС не може да гарантира минимални стандарти на върховенството на закона в толкова слаба страна членка...като България, тогава каква е ползата от него?"

Христо Иванов добавя пред "Политико", че Европейската комисия, която би трябвало да действа като гарант на договорите на ЕС, "умишлено си затваря очите за случващото се в България", независимо, че европейските фондове са източникът на жизнена сила на мафията.

"Подобно превземане на държавата в България стана възможно само чрез лесно достъпния наркотик, какъвто са фондовете от ЕС", изтъква той.

"Политико" посочва, че през последните месеци Христо Иванов и други активисти представиха една безпрецедентно ясна картина за това как група от олигарси на практика са създали паралелна държава в държавата, която упражнява власт чрез бизнеса, съдебната система, медиите, полицията и силовите структури. Българската мафия, чийто произход се корени в тайните служби на комунистическия режим, се възползва от безсилието на съдебния надзор на ЕС, за да разшири влиянието си чрез проверени във времето тактики като заплахи и компромати.

Забележително е мълчанието на европейските лидери пред лицето на нарастващите доказателства как държава от ЕС нагло нарушава демократичните и правни норми на Съюза. София и досега не е критикувана за бруталните действия на полицията срещу антикорупционните протести и за атаките срещу репортери.

Иванов твърди, че Брюксел и Берлин си затварят очите за мафията в България, тъй като министър-председателят Бойко Борисов, който според протестиращите е виновник за злоупотребите, е важен съюзник на християдемократите на германския канцлер Ангела Меркел и председатела на Европейската комисия Урсула фон дер Лийен в ЕС. Брюксел и Германия също определят българския министър-председател за надежден съюзник в отношенията с Турция, каза Иванов.

"Това е много типично нещо: Империята е в точката си на залез, когато допуска граничната ѝ политика да се ръководи от местни военачалници", пояснява Христо Иванов: "Работата е там, че безрезервната подкрепа на Германия и Европейската комисия за Борисов продава твърде евтино доверието и политическия капитал на Европа и Германия. Те биха могли да получат същото ниво на сътрудничество, без да бъдат толкова безпринципни и без да деморализират българската общественост".

Христо Иванов подчертава, че основното очакване на българската общественост от Брюксел не са парите от ЕС, за които Борисов често се хвали, че е осигурил. Хората искат ЕС да помогне за спасяването на похитената съдебна система на страната, изисквайки в замяна на фондовете истински напредък в борбата с корупцията.

Иванов казва, че Борисов е успял да спечели благоволението на Меркел чрез безрезервната си лоялност към нейната Европейска народна партия и чрез поведението си на мил "глупак" на срещите на Европейския съвет. Според шеговитото му определение, Борисов вероятно напомня на Меркел за гостоприемните хазяи, които източногерманците са срещали при посещенията си на българското Черноморие през социализма: "Той е услужлив като пиколо, с този специфичен балкански чар".

"Политико" цитира говорител на партия ГЕРБ, който настоява, "че в ГЕРБ и в правителството няма никаква толерантност към корупцията. Министър-председателят Борисов многократно декларира, че той няма да защитава никого, обвинен в корупция".

Борисов действително се стреми да се представя като неопетнен лидер, по време на чието управление европейските фондове вървят, след като бяха спрени през 2008 г. заради корупцията на социалистическото правителство, отбелязва изданието. И допълва, че Борисов е особено горд с магистралите, построени с европейски пари по време на неговите мандати.

Балканска бъркотия

Макар паралелната държава в България да е сложна мрежа, Иванов и другите протестиращи са фокусирали своето внимание върху ролята на двама известни задкулисни играчи от партията на етническите турци – почетният й председател Ахмед Доган и медийният магнат Делян Пеевски.

"Политико" припомня акцията на Христо Иванов и негови колеги, пристигнали на 7 юли с надуваема лодка до морската резиденция на Доган, когато бяха изблъскани от градовете, макар че плажната ивица е публична държавна собственост, а не собственост на Доган. Изданието отбелязва, че видеото от тази акция провокира сегашната вълна от протести, най-мощната от седем години насам.

Борисов не иска да предприеме нищо спрямо Доган и Пеевски и протестиращите искат оставката му отчасти заради връзките му с двамата.

Иванов описва разпределението на властта в държавата така:

"Борисов е цар през деня, Пеевски е цар през нощта".

Говорител на ГЕРБ твърди пред "Политико", че правителството и етническата турска партия не работят като коалиция.

Най-големият и сериозен проблем за протестиращите е съдебната система, тъй като има все повече свидетелства за това как тя се превръща в оръжие като инструмент за заплахи, изнудвания и изземания от страна на държавата. Десетките хиляди протестиращи по улиците на София и други градове призовават не само за оставката на Борисов, но и за тази на главния прокурор Иван Гешев. И двамата дават да се разбере, че няма да се мръднат от постовете си.

Христо Иванов подчертава, че ЕС не може да се прави, че провалите на върховенството на правото са вътрешен проблем за България, особено като се има предвид, че страната е в такава бъркотия благодарение на провала на Механизма за сътрудничество и проверка върху съдебната реформа. В последните си доклади ЕК описа България в розова светлина, докато случващото се сега показва, че захватът на мафията се задълбочава.

"Това не е вътрешен въпрос, защото най-голямата и лесна корупция засяга европейските фондове", казва Христо Иванов и добавя, че безотчетността спрямо България в рамките на ЕС има значителни последствия за единния пазар, особено когато е съчетана с проблеми като контрабандата, организираната престъпност и тероризма.

Корупцията в България е въпрос от финансов интерес и национална сигурност за всеки европейски гражданин, който може да има бизнес в България и той да му бъде отнет поради липсата на върховенство на правото.

"Политико" припомня, че Христо Иванов напусна втория кабинет на Борисов в края на 2015 г., когато опитът му за съдебна реформа бе осуетен. Той освен това изтъква, че не е получил никаква подкрепа от ЕС.

"Решението ми да стана министър не се основаваше на илюзията, че Борисов иска реформа. Исках да видя, ако в Министерството на правосъдието има истински реформатор, ще има ли достатъчна европейска подкрепа за мен? Моят еднозначен извод е, че такава нямаше от страна на г-н (Франс) Тимерманс, който отговаряше за това като първи зам.-председател на ЕС."

"Ние направихме различни опити да привлечем вниманието на компетентните институции към злоупотребите с еврофондове, но те бяха изключително щедри с България. Някой в Берлин си е правил цинична сметка: милиард повече или по-малко, кой го е грижа? Дотогава, докато можеш да купуваш услуги от Борисов и да го държиш стабилен...кой се интересува от някакви "бакшиши"?"

mediapool.bg