Кламер БГ - Новини: Без българско участие в поредната порция милиони за наука в ЕС

Без българско участие в поредната порция милиони за наука в ЕС

Европа

|
Вт, 11 Авг 2020г. 14:51ч.
Без българско участие в поредната порция милиони за наука в ЕС

Европейската комисия ще финансира 23 нови изследователски проекта с 128 млн. евро в отговор на продължаващата пандемия, причинена от коронавируса. Сред тях обаче няма нито един с българско участие.

Това стана ясно от съобщение на евроинституцията във вторник.

Финансирането по "Хоризонт 2020" - програмата на ЕС за научни изследвания и иновации, е част от ангажимента на комисията в размер на 1.4 млрд. евро за финансиране на инициативата "Глобални действия срещу коронавируса", стартирана от председателя Урсула фон дер Лайен през май 2020 г.

В 23-те проекта от списъка за финансиране участват 347 научноизследователски екипа от 40 държави, в това число 34 участници от 16 държави извън ЕС.

Финансирането ще даде възможност на изследователите да намерят решение за справяне с пандемията и последиците от нея чрез укрепване на промишления капацитет за производство и прилагане на леснодостъпни решения, разработване на медицински технологии и цифрови инструменти, подобряване на разбирането за поведенческите и социално-икономическите въздействия на пандемията и използването на данни за големи групи от пациенти (кохорти) в цяла Европа. Тези научноизследователски действия допълват предишните усилия за разработване на диагностика, лечение и ваксини.

"Окуражаващо е, че научноизследователската общност се мобилизира толкова бързо и енергично", коментира комисарят за науката и образованието Мария Габриел.

Сред одобрените проекти обаче няма нито един български изследователски екип.

Това е втори голям конкурс за научни проекти за Covid-19, финансирани от ЕК. При първата вълна в края на март "зелена светлина" получиха 18 проекта на стойност 49 млн. евро. Те бяха насочени основно към разработването на тестове, ваксини и лечение на засегнатите от пандемията. Тогава също нямаше българско участие.

mediapool.bg