Кламер БГ - Новини: Финансовият министър Олаф Шолц е кандидат на социалдемократите за канцлер

Финансовият министър Олаф Шолц е кандидат на социалдемократите за канцлер

Европа

|
Пон, 10 Авг 2020г. 14:50ч.
Финансовият министър Олаф Шолц е кандидат на социалдемократите за канцлер

Германската социалдемократическа партия номинира финансовия министър Олаф Шолц за свой кандидат за канцлер, предаде Ройтерс.

Решението на социалдемократите бележи завръщането на Шолц в борбата за лидерското място в партията, след като миналата година за нейни съпредседатели бяха избрани слабо известните представители на лявото й крило - Саския Ескен и Норберт Валтер-Борянс. Сега те двамата номинираха бившия си съперник за кандидат за канцлер.

"Вече е официално. Партийното ръководство единодушно ме номинира за кандидат за канцлер. Очаквам хубава, честна и успешна кампания", написа Шолц в Туитър.

На Шолц, когото кризата с коронавируса превърна от ревностен пазител на обществените средства в министър, отпускащ щедри помощи за борба с негативните последици на пандемията, няма да му е лесно в борбата за канцлерския пост, отбелязва Ройтерс.

Германската социалдемократическа партия, която от десетилетия е съюзник на Християндемократическия съюз на канцлера Меркел, не е печелила парламентарни избори от 2002 г., като повечето социологически проучвания сочат, че тя ще заеме трето място на изборите, нареждайки се след ХДС и Зелените.

mediapool.bg