Кламер БГ - Новини: Братя по мафия: ПИБ, „Килърите“ и румънска банда ограбили „храните за бедните“ в Румъния

Братя по мафия: ПИБ, „Килърите“ и румънска банда ограбили „храните за бедните“ в Румъния

Биволъ

|
Пон, 02 Ноем 2015г. 08:28ч.
Братя по мафия: ПИБ, „Килърите“ и румънска банда ограбили „храните за бедните“ в Румъния

Десетки хиляди румънски бедни семейства не са получили олио и брашно от румънската държава, тъй като българите, които трябвало да ги доставят по договор с Агенцията за разплащания в земеделието (APIA) изчезнали с храните и с парите.

Общата щета е за 26 милиона евро, средства предоставени от Европейския съюз в рамките на програмата за подпомагане на социално слабите семейства в Румъния.

Директорите на APIA бяха арестувани на 5 октомври 2015 от румънската антикорупционна прокуратура (виж тук), която им повдигна обвинения за злоупотреба с власт и пране на пари.

Журналистите от Биволъ работиха върху този проект заедно с румънските си колеги от Rise Project в продължение на месеци и успяха да открият собственика на българската фирма, която е замесена в измамната схема.

Името му е Валери Милорадов Петров, по документи собственик и управител на ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН, която е сключила договори с APIA, за да достави брашно и олио.

Когато видя документите на APIA Петров посочи, че подписите върху тях не са негови, макар че са поставени под неговото име.

Един от подписите е на Веселин Лафчиев. Той е човекът, който въвлича Петров в схемата, като му плаща за ролята на “сламен човек » във фирмата ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН – твърди Петров. Името на Лафчиев се появява и в обвинителния акт на румънската прокуратура.

За да спечели търга с румънската държава ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН има нужда от солидна гаранция от 31 милиона евро. Такава гаранция е издадена от Първа Инвестиционна Банка (FIBANK). Сега обаче банката не иска да изплати гаранцията с аргумента, че парите не са постъпили по сметка на банката, както пише в договора с APIA. Договор, под който не фигурира подписът на самия Петров.

Веселин Лафчиев, който се е подписал вместо Петров, е създал и регистрирал ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН с адрес в апартамента на майка си на ул. Лъвски рид 6 в София. Валери Петров, който е „сламен човек“ в схемата, обяснява как „добре облечени и ухаещи господа, истински милионери“, са го посещавали в жилището му, за да го убеждават да подписва различни документи. От думите му излиза, че реално други лица са контролирали фирмата му и са оформили документацията за румънския търг.

Българската група

Според румънските прокурори начело на българската група е Иван Танев – „Универсалния“, син на бившия министър на земеделието Георги Танев. Той е издирван от Интерпол за данъчни измами и пране на пари, но успява да избяга. Неговата съратничка Мила Георгиева е арестувана в Белград и екстрадирана в България. Година по-късно тя отново е арестувана с обвинение, че е начело на организирана престъпна група, която МВР нарича „Килърите“.

В обвинението на румънската прокуратура Мила Георгиева е посочена като партньор с Веселин Лафчиев и още трима българи : адв. Снежинка Стойкова, Стефка Стоева и Николай Христов. Тези лица се явяват и като представители на ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН според документите в APIA, иззети от прокурорите.

В обвинителният акт е записано също, че за измамата са съдействали неизвестни служители от Първа Инвестиционна Банка, която е издала гаранции за търга.

За да спечели търговете, Георгиева и нейните помощници са поели ангажименти за доставки на олио и брашно на много ниски цени. Тези ангажименти са имали ключова роля, тъй като са позволили на българите да елиминират конкуренцията.

Първата фирма, която подписва ангажимент за доставките е АЛЕКСАНДРА ТРАНСПОРТ ЕООД, която е контролирана от панамска офшорка, част от групата на Мила Георгиева. Управител на Александра Транспорт е Александра Самунджи, която се появява заедно с Мила Георгиева като управител във фирмата ДЖЕНЕЗИС ЛАБОРАТОРИ.

Румънската група

която подписва ангажименти към ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН е VEGA TRADE INDISTRY от Гюргево. Тази фирма е свързана с мащабна схема за укриване на доходи и пране на пари от престъпни схеми, за която румънската прокуратура започва разследване през 2012 г.

VEGA TRADE INDISTRY е управлявана от Сорин Адриан Газдач и синът на сенатора Цезар Магуреану, който е разследван в същата афера. Газдач от години търгува с храни и има бизнес отношения с Октавиан Гречу, шеф на клана „Копчетата“ от Гюргево, замесен в много скандали от национално значение. Прокурорите доказват през 2012 г., че този клан е замесен в сложна схема от операции в много страни, сред които България и Румъния. Повече от 100 фирми са действали в мрежа за трансгранични доставки на храни, които са ощетили румънския бюджет с повече от 130 милиона евро.

ПИБ: „Няма да платим!“

Българската банка ПИБ се оправдава с корупцията в Румъния и отказва да плати гаранцията на APIA, въпреки решението на Апелативния съд в София, което не е окончателно. Финансовата институция отхвърля решението на съдиите и е изпратила писмо до БНБ, Министерството на правосъдието и висши магистрати, в което се твърди, че не е редно българска банка да плаща за „корупцията в Румъния“. С оглед на това, че предстои по делото да се произнесе ВКС, това писмо може да се тълкува и като опит за натиск над съда.

Capture 2015-10-17 à 17.25.21Capture 2015-10-17 à 17.25.34Capture 2015-10-17 à 17.25.50Capture 2015-10-17 à 17.25.40Capture 2015-10-17 à 17.25.58

В същото време връзките на ПИБ с групата на Мила Георгиева са доказани. Един от собствениците на банката Ивайло Мутафчиев е продал на Мила Георгиева апартамент в София за 350 хиляди лева (виж тук). Подставените лица Георгиус Георгиу и Евдокия Макламузи, които са номинални собственици на офшорки, получили над 1 млрд. лева заеми от ПИБ (виж тук), стоят и зад фирмите свързани с ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН и Мила Георгива.

Къде са парите?

Журналистите от Биволъ и Rise установиха, че близо 19 милиона евро от APIA са отишли в офшорна сметка на ВИ ЕМ в Кипър, а оттам в други офшорки, като следите им се губят в Хонг Конг. Но не съвсем. Следите остават. Подробности четете в продължението.

apia_bulgari_005_v2

bivol.bg