Кламер БГ - Новини: Българският бездомник, който завлече всички румънски бедняци. За сметка на ПИБ.

Българският бездомник, който завлече всички румънски бедняци. За сметка на ПИБ.

Биволъ

|
Пет, 06 Ноем 2015г. 21:29ч.
Българският бездомник, който завлече всички румънски бедняци. За сметка на ПИБ.

Да срещнеш Валери Петров, не поетът, а Валери Петров

– собственик на ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН, това е среща, която разсейва много съмнения. Съмнения, че някой в държавата е знаел за схемите на ПИБ, съмнения че няма чадър над може би най-наглата и мащабна кражба на евросредства – 26 милиона евро от храните за бедните в Румъния.

ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН освен гръмко име и мощен финансов гръб – Първа инвестиционна банка, която й гарантира 31 милиона евро за участие в търг за доставки на олио и брашно за бедните, организиран от румънската агенция APIA. Търгът е спечелен, парите са взети авансово, но храни не са доставени. Щетата за румънската държава е 26 милиона евро. След ОЛАФ и Биволъ тръгна по следите им и намери Валери Милорадов Петров. Той би трябвало да е милионер, поне по документи, а живее в една порутена къща. Обяснява ни:

ВП: Тука това не е мое. Аз само го охранявам. Не плащам нищо.

БИВОЛЪ: А на кого е?

ВП: Ами тя е много измамна къща, пак така…. Продавана е десетина пъти. Не се знае кой е собственикът и горе долу така. Почнали да я разграбват, една женица ме пусна тука да живея.

Валери категорично заявява, че е подставено лице, бушон или сламен човек, който разписвал пълномощни на конвейер. Сам обяснява, че връзката му бил Веселин Лафчиев, който е задържан като част от групата на „Универсалните“, заедно с Мила Георгиева. Иван Танев – „Универсалният“ успява да избяга.

Лафчиев предложил на Валери да открият фирма на негово име – ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН. Днес името на Лафчиев фигурира в обвинителен акт на румънската прокуратура. Според този документ, с който Биволъ се запозна, в кражбата на 26 милиона евро от българска страна са замесени и служители на ПИБ. Питаме Валери Петров познава ли някой във въпросната банка:

ВП: А тя е някаква измамна банка до няма и къде. Това там, искаха ми някакви печати на фирмата. Аз не съм виждал нито печати, нито нищо… И се оказа в един момент, че ги свалиха от горе, от офиса на тази банка тия… значи казвал съм го на всякакви такива ъъъ ГДБОП ли е, ДАНС ли е, не ги знам тия измислените герои.

БИВОЛЪ:

От къде го свалиха?

ВП: Някъде от горе от офиса на самата банка.

БИВОЛЪ: Печатите на вашата фирма са свалени от офиса на банката?

ВП: Да!

БИВОЛЪ: На вашата фирма?

ВП: Да абсолютно измамна банка е това. На моята фирма, дето аз не съм ги виждал тези печати, слезнаха някъде от горе, по служител.

БИВОЛЪ: Къде беше този офис?

ВП: Над КАТ, този офис.

БИВОЛЪ: Централният офис, на Г.М. Димитров?

ВП: Така, над КАТ. О там, от горе някъде си си ги свалиха, защото и г-н Лафчиев не разполагаше, той не зная какъв се водеше, юрист ли, какъв ли….. и в него не бяха печатите, зачакахме 15 минути и печатите слязоха от горе. По техен служител.

БИВОЛЪ: Печатите на вашата…

ВП:

На моята фирма, да…

с БИВОЛЪ: … слязоха от офиса на ПИБ?

ВП: Точно така! Едва ли ще потвърди г-н Лафчиев, но това е факт. Не знам банката ли е оперирала с моята фирма, кой, но не им е чиста работата.

Видео-репортажът е реализиран от АГРО-ТВ и Биволъ, излъчен на 6.11.2015

Бездомният милионер дебело подчерта, че е разказвал това на всякакви „измислени герои“. Явно не без основание Петров нарича така агентите на ДАНС и служителите на ГДБОП. Какво са правили въпросните служби, та не са започнали разследване срещу финансовата институция? Опъвали ли са чадър ДАНС и ГДБОП над ПИБ? Отговорът за един бездомник е очевиден. Бидейки наясно, че вероятно го чака затвор, Валери реши да ни помогне в нашето разследване. Тръгнахме

По следите на парите

Както вече разкри съвместната работа на Биволъ и румънския разследващ център Rise Project (виж тук), подписите на Валери Петров под договорите с APIA са фалшифицирани, a сметката на ВИ ЕМ КОРПОРЕЙШЪН е променена в последния момент от някоя си Стефка Стоева. Тя сега е издирвана от румънските прокурори като част от престъпната група, в която влизат Веселин Лафчиев и Мила Георгиева.

Подписите на Петров под договорите с APIA са различни от неговия.

Подписите на Петров под договорите с APIA са различни от неговия.

Пред румънската агенция някой от името на Валери е декларирал сметка отворена в клона на FIBANK в Кипър. Но на 28 септември 2012 г. Стефка Красимирова Стоева се явява в Букурещ също въоръжена с пълномощно от Валери Петров и променя сметката. Новата сметка не е в ПИБ, а в Bank of Cyprus. На 12 октомври 2015 директорите на APIA нареждат авансово плащане за олио в размер на 18 926 709 евро. Олио не е доставено, а парите изчезват. И тримата директори сложили подписите си под документите в момента са в ареста в Букурещ.

Кой е дал пълномощно на Стефка Стоева? Валери не помни това име. Но пък е раздавал пълномощни на конвейр. Отидохме с него при нотариус, за да подпише пълномощно и на журналист от Биволъ.

След ПИБ и ОЛАФ, Валери Петров издаде пълномощно и на</p>
<p>Биволъ, за да проверим движението по сметките на фирмата му.

След ПИБ и ОЛАФ, Валери Петров издаде пълномощно и на Биволъ, за да проверим движението по сметките на фирмата му.

После го придружихме в клон на ПИБ, където лично той в качеството си на милионер и управител на собствената си фирма поиска достъп до историята на сметките си. И удари на камък. Явно в банката много добре познават фирмата, чиито печати държат. Служителките се засуетиха и претендираха най-напред, че имало технически проблем. След около час стана ясно, че проблем няма, а чисто и просто

ПИБ отказва достъп до сметките на техния законен притежател

Стигна се до абсурдната ситуация Валери Петров да пише молба до шефовете на ПИБ, за да получи информация от собствените си сметки, които не са под запор. Журналистът от Биволъ като законно упълномощен представител му помогна да подаде жалби пред Комисията по защита на потребителите и пред БНБ. Чакаме отговори. И ще идем пак.

След посещението в банката Димитър Стоянов от екипа на Биволъ подаде сигнал в Главна дирекция „Национална полиция“, че е подложен на проследяване. Малко след посещението в офиса на ПИБ, журналистът е установил, че е настойчиво следван от няколко лица. Тримата, по информация на Стоянов, периодично са се сменяли, по никакъв начин не са се опитали да скрият. Репортерът е видимо следен и тримата са вървели демонстративно по петите му. Случката е регистрирана и може да бъде потвърдена от свидетели.

Журналистът свързва опита за открит натиск с работата си по сметките на „Ви Ем Корпорейшън“ ЕООД в ПИБ. В петък Стоянов придружава Валери Петров – собственикът на въпросното дружество, докато последният се опитва до получи справка за актуалното състояние по трите си сметки в банката. Двамата посещават клона на ПИБ на булевард Александър Стамболийски, зад МОЛ София. От банката отказват да предоставят информация на Валери Петров за наличността по сметките на фирмата му. Това само по себе си е нарушение на закона. Мъжът е принуден да попълни писмена молба за извлечението от сметките му, същата каквато се попълва за да получи информация за извършваните финансови транзакции 3 или 5 години назад. Такова извлечение също е поискано от Петров. Тъй-като собственикът на„Ви Ем Корпорейшън“ не желае да остави свой номер в ПИБ, телефон за контакти оставя Димитър Стоянов.

След като журналистът подава сигнал в МВР очаква, че напрежението ще бъде туширано, но подобни очаквания се оказват заблуда. Няколко дни по-късно, по недвусмислен начин нашият колега установява, че „неустановени лица“ са тършували в жилището му, докато той е отсъствал от адреса си. Информацията за криминалното проникване в жилището, също е подадена в МВР и е присъединена към образуваната преписка.

До Кипър и назад

Няколко дни по-късно репортерът ни Димитър Стоянов, новоизпечен пълномощник на Валери Петров под прикритие, се приземи в Никозия. За съжаление сам, защото самият Валери страда от аерофобия, по-силна от желанието му да посети острова на Афродита и да нагледа собствените си милиони преди да влезе в затвора.

Митко Стоянов заминава за Никозия въоръжен с пълномощно от Валери Петров.

Митко Стоянов заминава за Никозия въоръжен с пълномощно от Валери Петров.

Респектирани от официалното пълномощно, преведено на гръцки и заверено от Министерството на външните работи, в Bank of Cyprus охотно споделиха, че фирмата е имала две сметки: 357005672675 в долари е открита на 24.09.2012 и закрита на 04.03.2013. 357005672657 в евро е открита на 24.09.2012 и закрита на 05.03.2013.

Милионите от APIA са пристигнали на евровата сметка, но не са се задържали дълго. 14,566.000 евро отпътуват към фирмата BEACH ENTERPRISES INC. регистрирана на Сейшелите, а

3 600 000 евро към GRAND OCEAN SERVICES от остров Мавриций. Кой е наредил плащанията? С какви пълномощни? Тук банковите служители ни насочиха към фирмата на адвокат Орестис Шамбартас.

Орестис Шамбартас. Снимка в Linked In

Орестис Шамбартас. Снимка в Linked In

Г-н Шамбартас ни прие в офиса на О.SHAMBARTAS LLC. и потвърди, че е отворил и затворил сметките като упълномощен от Валери Петров. Той обаче отрече да е нареждал преводите. Кой тогава? Адвокатът обеща да съдейства и да ни изпрати допълнителна информация, но си останахме с обещанието. След като беше информиран, че става дума за голяма измама с евросредства, Орестис Шамбартас обеща да помисли дали да коментира предстоящата публикация. Коментарът му така и не се получи. По-нататъшното разследване обаче разкри, че и

О.SHAMBARTAS LLC. и GRAND OCEAN SERVICES са получавали пари от сметка на фантомна фирма в ПИБ

Става дума за БРАНДЕЛ СЕНТ 2000, регистрирана на името на друго подставено лице. Тази фирма няма регистрация по ЗДДС, няма годишни отчети, не е внасяла или изнасяла стоки през митница, както показа предишно разследване на Биволъ. Но оборотите по нейните сметки в ПИБ са впечатляващи. Там влизат милиони от фирмата ВЕЙЛМЕС, която е получила кредит от ПИБ, не го е върнала и е фалирала. Някакво лице носи на каса огромни суми кеш: 100, 200, 500 000 евро накуп. И никой не сигнализира в ДАНС за пране на пари ! Защо ли? Защото милионите заминават към фирми, свързани със собствениците на ПИБ: Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

Една от фирмите е BALKAN HOLIDAYS в Лондон, управлявана от Радка Минева, съпругата на Цеко. Друга фирма получила пари от сметката на БРАНДЪЛ е

ZORGANE ASIA, собственик на ДЖЕНЕЗИС ЛАБОРАТОРИ. Управител на ДЖЕНЕЗИС е обвиняемата Мила Георгиева, протичаща по румънската афера. Мила, която преди няколко години е купила лично от Ивайло Мутафчиев апартамент за 350 000 лв. Друга фирма е SANTA FE, собственост на подставеното лице Евдокия Макламузи, която се появява заедно с митичния Георгиус Георгиу в десетки кипърски фирми, получили стотици милиони кредити от ПИБ. Същите фирми са собственици на ВИТОША СКИ и ЮЛЕН. Офшорката МАРЕНГО, застрояваща незаконно Пирин също е на Макламузи, която живее с роднините си в скромна къща в малко планинско село, както установи нашия кореспондент. Пълната схема с лицата, фирмите, офшорките и връзките в румънския казус е сложна (виж тук), но 26 милиона евро не се крадат просто така.

На 15.03.2012 по сметката на O.SHAMBARTAS LLC в Никозия са преведени 2000 евро за „правни услуги“ , сочи справката, с която Биволъ разполага. Какви точно правни услуги е получавала в Кипър кухата фирма БРАНДЕЛ СЕНТ 2000 не се удаде да установим, тъй като собственичката е неоткриваема, засега. Но е факт, че Шамбартас, който е отворил и затворил кипърската сметка с евромилионите, е извършвал услуги на фирма, замесена в пране на пари и трансфери към фирми на собствениците на банката.

Второ: в извлеченията на БРАНДЕЛ се откриват две плащания от по 100 000 евро към GRAND OCEAN SERVICES и едно за 15 000 евро. Това е същата фирма, към която са изтекли 3 600 000 евро от парите за бедните в Румъния. Така кръгът на свързаност между румънската афера и собствениците на банката се затваря.

Към тези документални данни трябва да добавим и тревожната оперативна информация, че в ПИБ е създаден цял отдел за фалшификации на документация и кредитни досиета. Приоритетно се работи по румънската афера, кредитите на „Универсалния“, но също и огромните кредити на фирми свързани с Ковачки. Печати, както видяхме, не липсват. По-трудно се намира кой да подписва. Валери Петров например е отказал да подпише подправен договор с APIA и подписът му е бил фалшифициран.

„Измислените герои“ от ГДБОП, ДАНС и ОЛАФ са били в течение за повечето неща повече от година. Защо не са предприели нищо? Защо не са обискирали ПИБ, за да намерят печатите на фирмата на бездомния Валери, да проверят фактурите на O.SHAMBARTAS и на GRAND OCEAN SERVICES, да разпитат „добре облечените банкери“, които са посещавали Валери, за да им издава пълномощни? Или над банкстерите е разпънат такъв властови чадър, че както се казва в един филм за древния Рим:

« Да го … бедните”

Засега в Румъния.

А когато стане окончателно ясно, че Евдокия и Георгиус ще върнат милиарда на ПИБ, колкото Валери е върнал 26 милиона евро на APIA, ще ги последват и вложителите в „най-измамната банка“ по думите на Валери. Същата, която приюти корпулентния бизнес на депутата Пеевски след като фалира КТБ и се наложи да бъде спасявана с парите на данъкоплатците.

bivol.bg