Кламер БГ - Новини: Борисов призова за солидарност срещу Covid-19 в разговор със световни лидери

Борисов призова за солидарност срещу Covid-19 в разговор със световни лидери

България

|
Пон, 09 Март 2020г. 14:18ч.
Борисов призова за солидарност срещу Covid-19 в разговор със световни лидери

Най-важното нещо, за да се справим с коронавируса в световен мащаб, е да има солидарност между държавите. Това заяви премиерът Бойко Борисов в международна видеоконференция със световни лидери, която цели набелязването на мерки за ограничаване разпространението на Covid-19.

В конференцията участваха израелският премиер Бенямин Нетаняху, унгарският премиер Виктор Орбан, италианският Джузепе Конте, австрийският канцлер Себастиан Курц, румънският премиер Лудовик Орбан, премиерът на Хърватия Андрей Пленкович, както и представителите на медицинските власти на съответните държави.

"Най-важната дума в този разговор е "солидарност". Много е важно да осигурим поне тестовете за нашите държави. Важно е светът да се напрегне и да намери решение. Убеден съм, че стопанската и финансова криза чукат на вратата. Изключително притеснени сме и заради нелегалните мигранти, които влизат в Европа. Това са стотици хиляди хора, които не са под контрол. Идват от много тежко заразени райони, така че това е допълнително утежняваща ситуация в региона", каза българският премиер Бойко Борисов.

Борисов е за разумно прилагане на ограничителни мерки

Той увери лидерите, че у нас са въведени строги ограничения. "В България проблем е затварянето на училищата и детските градини, защото родителите не могат да отидат на работа. Освен това, ако градският транспорт ако бъде спрян, ще блокираме всякакъв стопански живот", допълни министър-председателят.

Той призова и да бъде изчислено за колко време трябва да бъдат прилагани извънредните мерки.

"Ако всички интензивни наши инфекциозни болнични заведения достигнат своя капацитет, докторите трябва да ни дадат рецепта как в домашни условия да бъдат лекувани заразените. Предлагам щабовете да се съберат и да обменят информация и идеи за мерки", каза още Борисов. По-късно началникът на оперативния щаб срещу заболяването ген. Венцислав Мутафчийски съобщи пред журналисти, че трябва да бъдат изработени механизми за лечението на леко болните пациенти с Covid-19 в домашни условия.

Затварянето на училища е неефективно

На срещата бяха обсъдени ползите от различни противоепидемични мерки, които държвите взимат и стана ясно, че затварянето на училища не е сред най-ефективните.

"Този вирус засяга по-възрастните хора, не е проблем за децата. Можем да използваме тийнейджърите да гледат малките деца, за да ходят родителите на работа. Не сме затворили училищата", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

По-бърза диагностика

Основен акцент в разговорите беше откриването на възможност за по-бързо доказване на заболяването при потенциално заразените пациенти.

"Има два начина за повишаване на ефективността: или с разработване на нови лаборатории, или изработване на по-ефективни и добри тестове", обясни Мутафчийски.

По думите му на сутрешното заседание на щаба са обсъдени възможности за откриване на нови лаборатории.

"Смятам, че трябва да поканим всички университетски клиники в България, където има вирусологични лаборатории, където работят особено тестовете за Хепатит С, защото по принцип методите на установяване е същият. Да организираме кратко обучение към тези колеги и да започнат тестуването. Това ще даде възможност за обхващане на по-голям потенциален поток от пациенти", посочи Мутафчийски.

mediapool.bg