Кламер БГ - Новини: Борисов плаши с избори, след като само ДПС и Янев пожелаха преговори с ГЕРБ

Борисов плаши с избори, след като само ДПС и Янев пожелаха преговори с ГЕРБ

България

|
Вт, 18 Окт 2022г. 17:05ч.
Борисов плаши с избори, след като само ДПС и Янев пожелаха преговори с ГЕРБ

Борисов плаши с избори, след като само ДПС и Янев пожелаха преговори с ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се закани с нови избори, като партията му междувременно "счупи" бюджета за следващата година с искане за 30% ръст на пенсиите. Борисов обяви това във вторник, малко след като се разбра, че само ДПС и "Български възход" са приели поканата на излъчените от него посредници Росен Плевнелиев и Соломон Паси да преговорят за правителство с мандата на първата политическа сила ГЕРБ. "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" отказаха, а покана към "Възраждане" не бе отправена.

"Вместо да се продължава с тази агония, е по-добре отново да се отиде на избори. Няма смисъл да се говори за първи, втори или трети мандат", заяви Борисов пред парламентарната група на ГЕРБ, събрана в партийната централа. Монологът му, непрекъсван от който и да е от присъстващите, бе излъчван на живо във Фейсбук.

От обърканата му реч се разбра, че настоява да се договори правителство от експерти, но за да бъде то стабилно, задължително да е подкрепено от първите две политически сили – ГЕРБ и ПП. Той предупреди, че ако сега не се договорят възможности за евентуално съгласие, се отива на избори.

При такъв сценарий Борисов настоя парламентарните партии да се договорят да се приеме закон, с който да се удължи действието на държавния бюджет за 2022 г. "Това е единственият изход служебното правителство, ако се отива на избори, да има възможност да компенсира бизнеса, да плати пенсиите и т.н.", мотивира се той.

Всъщност от такъв специален закон няма нужда, тъй като Законът за публичните финанси предвижда, че ако парламентът не приеме нов бюджет до началото на бюджетната година, тогава в действие остава старият - приходите се събират според действащите закони, а разходите не бива да надхвърлят размера им за същия период на предходната година.

Борисов се закани: "Ако се вкара нов бюджет, аз отсега ви казвам, че ГЕРБ ще предложи 30% увеличение на пенсиите, щом така ще си играем на кой най-много може да чупи. Откъде ще вземем пари? Откъдето и Асен Василев. Ама те не дават. Ами айде да се върнеме сега на разумния разговор и да видим какво можем практически да направим".

"Не е честно да се губи време с мандатите"

"Отричайки възможността за какъвто и да е диалог, дори среща на контактните групи, до колкото знам са потвърдили 2-3 партии, няма смисъл да се говори за първи, втори или трети мандат. Това не е честно към народа. Не е честно да се губи време ние да предлагаме правителство на малцинството, което няма да бъде подкрепено. След това втората партия да прави, което, видно, също няма да бъде подкрепено. После се залъгваме с евентуален трети мандат", заяви Борисов, макар по-рано да обяви, че партията му може и да предложи кабинет на малцинството.

Такъв би бил вариантът за правителство на ГЕРБ, ДПС и "Български възход", което събира мнозинство под 121 гласа.

Според Борисов останалите партии бягат от разговора как може да се управлява, а при такива ситуация "може да се управлява само с национално съгласие и да минем през зимата и през кризата".

Борисов каза още, че без първите две партии – ГЕРБ и ПП, да поемат някаква отговорност, "няма как да има стабилитет" и предложи на депутатите си също да говорят с останалите формации.

На определена възраст ерекцията и пикаенето не трябва да се изпускат

Борисов разкритикува изказването на бившия финансов министър и избран за депутат от ГЕРБ Кирил Ананиев пред БНТ,

че ГЕРБ би подкрепила правителство с мандат на "Продължаваме Промяната" при определени условия:

"Кирил Ананиев вика: "Ей така днес ми дойде да подкрепим втория... на определена възраст ерекцията и пикаенето не трябва да се изпускат. Представи си правителство с Бойко Рашков и Асен Василев и ти го подкрепяш?! Затова, при този антагонизъм, най-добре е тези, които сме били някакви, да се дръпнем назад и да се излъчат хора - експерти, покрепяни от партиите и да минем през зимата. Ако това ти е било на акъла - добре. Ако не - мерете си повече приказките, щото след това става какофония. В името на държавата сме готови на всякакви компромиси, но това трябва да е осъзнато и от другите."

По-рано във вторник Кирил Ананиев заяви, че дори първият мандат да се провали, ГЕРБ може и да подкрепи някои от следващите, дори той да е на ПП.

"Ако не се стигне дотам, че да създаде първата политическа сила правителство, тогава евентуално мандата минава на втората политическа сила. И ако тя наистина е готова в този труден момент да поеме отговорността да възстанови държавата в нормалния ѝ ритъм, защо да не го подкрепим", каза той с уговорката, че ГЕРБ не би участвала в един кабинет на ПП.

mediapool.bg