Кламер БГ - Новини: Пуснат е нов участък от "Хемус", но за 120 км/час

Пуснат е нов участък от "Хемус", но за 120 км/час

България

|
Вт, 18 Окт 2022г. 17:48ч.
Пуснат е нов участък от "Хемус", но за 120 км/час

Пуснат е нов участък от

Вместо със 140 км/ч, както е разрешено по закон и както позволяват габаритите на открития нов участък между Буховци и Белокопитово на магистрала "Хемус", там ще се кара със 120 км/ч.

Официалната причина е, че отсечката е проектирана за скорост от 120 км/ч, заяви служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков.

Новият участък на "Хемус" е с магистрален габарит Г27, каквито са всички аутобани у нас. Старите магистрални участъци също са проектирани за скорост от 120 км/ч, но е разрешено да се кара със 140 км/ч, каквото е ограничението по Закона за движение по пътищата. Отделен е въпросът, че някои стари магистрални участъци са за основен ремонт по признанието на министър Шишков и въпреки това се кара със 140 км/ч.

Затова решението да се въведе ограничение от 120 км/ч на нов магистрален участък е абсолютен нонсенс, коментираха пътни експерти.

На практика с въведеното ограничение се изпълнява искането на МВР за намаляване на максимално разрешената скорост по магистралите. Тезата на МВР е, че българските магистрали не стават за скорост от 140 км/ч. През април 2022 г. МВР публикува промени в Закона за движение по пътищата, с които се цели ограничаване на скоростта, за да намалеят катастрофите и загиналите. Но дори и в законопроекта на МВР е предвидено ограничението на скоростта по магистрала да е 130 км/ч за леките коли и 100 км/ч за мотори и камиони.

До 2012 г. максимално разрешената допустима скорост по българските магистрали беше 130 км/ч. Тя беше вдигната по предложение на тогавашния премиер Бойко Борисов. "Нека не се лъжем. Кой кара по магистралата със 120 км/ч? Новите автомобили са направени така, че дори не могат да включат 5-та или 6-та скорост, а полицаите седят и дебнат. 140 км/ч е една прилична и икономична скорост за модерните автомобили. Който иска да си кара със 110-120 км", коментира тогава Борисов.

Близо 96% от всички катастрофи у нас през миналата година са станали по вина на шофьорите, сочи анализът на МВР. Според него една четвърт от пътните инциденти са заради превишена скорост.

Данните на МВР обаче сочат, че най-много катастрофи с жертви на пътя стават по първокласните пътища, следвани от тези втори и трети клас, и чак тогава са автомагистралите.

В повечето страни от Европейския съюз максимално разрешената скорост по магистрали е 130 км/ч. Единственото изключение са България и Полша, където ограничението е 140 км/ч. В Германия няма ограничение на скоростта по магистралите, но се препоръчва скорост от 130 км/ч.

За 48 години са построени 191 км от "Хемус"

С пускането на 16.3 км участък между Буховци и Белокопитово вече има построени 191 км от магистрала "Хемус". Строителството на аутобана между София и Варна започва на 4 октомври 1974 г., като първата копка я прави тогавашният лидер на тоталитарния режим Тодор Живков.

Строителството на отсечката от 16.3 км отне повече от 4 години и струва почти 145 млн. лв. на републиканския бюджет.

Всичките проблеми, свързани с проектирането и бъдещото строителство на останалите 227 км от магистрала "Хемус", вече имат своето решение, каза министърът на регионалното развитие Иван Шишков при откриването на обекта.

По думите му при пълна мобилизация неизградените 227 км може да бъдат построени за 3-4 години, а не за половин век, както досегашните участъци.

Бойко Борисов, който възложи с вътрешни поръчки доизграждането на магистрала "Хемус", обещаваше аутобанът да е готов през 2024 г., въпреки че още тогава беше ясно, че това няма как да се случи.

Новият план график

За участъци 4 и 5 на магистрала "Хемус" - от Плевен до Павликени, където кабинетът на Стефан Янев установи незаконно строителство, служебното правителство на Гълъб Донев е подготвило проект за изменение на Закона за устройство на територията, с които да бъдат обявени за търпими строежи. С приемането му от Народното събрание ще се даде възможност изпълнените дейности да бъдат регламентирани и строежът да бъде продължен, каза арх. Шишков.

Той допълни, че в момента приключва отчуждаването на имотите по трасето на участък 6 - до Велико Търново и там също може да започне строителство.

Участъци 7 и 8 - от Велико Търново до Търговище ще бъдат разделени на по три подучастъка, каза арх.Шишков. Така за двете критични точки, където има проблеми, ще се направи нов проект със заобикаляне на ловно стопанство и склад за боеприпаси. За тях ще е необходимо да се направи и нова оценка на въздействието върху околната среда, което ще забави започването на строителството с около година, обясни той.

В останалата част на трасето ще могат да се одобряват подробни устройствени планове, така че строителството и там да бъде започнато в кратки срокове, каза Иван Шишков.

Той добави, че има решение за трасето и на последния участък 9, което не беше уточнено. Там магистралата се свързва с новоткрия във вторник участък при Буховци.

"С този алгоритъм се надяваме да създадем условия следващата година магистрала "Хемус" да стартира ударно", обеща Шишков.

Технически, ако успеем и в средата на следващата година има одобрени подробни устройствени планове, и при усилена работа, строителството на участъка на магистрала "Хемус" от пресичането с пътя Плевен - Ловеч до Буховци може да бъде завършено в рамките на 3-4 години, заяви регионалният министър.

Той добави, че в момента се строят първите три участъка на магистралата - от Боаза до разклона за Плевен/Ловеч. Регионалният министър изрази очакване строителите да наваксат забавянето от 7 месеца.

Иван Шишков се надява двете магистрали "Хемус" и "Русе - Велико Търново" да бъдат свързани помежду си край старата столица. Към момента няма готов проект, но се мисли в тази посока, каза той.

mediapool.bg