Кламер БГ - Новини: Борисов и пиарката му са викани на разпит в МВР (видео)

Борисов и пиарката му са викани на разпит в МВР (видео)

България

|
Четв, 06 Ян 2022г. 17:40ч.
Борисов и пиарката му са викани на разпит в МВР (видео)

Борисов и пиарката му са викани на разпит в МВР (видео)

Бившият премиер Бойко Борисов бе на разпит в МВР. Малко по-рано в главната дирекция "Национална полиция" е била привикана и пиарката му Севдалина Арнаудова. Тя е била заедно със съпруга си.

От краткото изявление на Борисов след разпита не се разбра защо е бил извикан. МВР води проверка във връзка със сигнал на гражданското движение "БОЕЦ" за кюлчетата в спалнята му.

"Нито съм притежавал, нито съм купувал кюлчета", заяви бившият премиер, който бе заедно с адвоката си Менко Менков.

По информация на Mediapool пред полицаите Борисов е сменил версията си и е казал, че не знае кой е снимал спалнята му. Досега твърдеше, че била "една прекрасна госпожа", наричайки я "Мата Хари".

Той допълни, че медиите били набързо извикани, за да има новина, че той е бил на разпит. И обясни, че го питали и други работи:

"За това как съм успявал да държа доходите на българите толкова високи, как съм успявал да държа най-ниската цена на газа години наред, как съм успявал да държа цената на тока най-ниска, как съм успял да вкарам България в Европейския банков съюз, как найдобре сме се справяли в Европа с миграцията".

Арнаудова пък е питана за къщата си за около 1 млн. лв. в с. Бистрица.

Ще му помогнем да си спомни коя е Мата Хари

Информацията за разпита на Борисов и Арнаудова бе потвърдена от вътрешния министър Бойко Рашков. Сигналът на "БОЕЦ" бе подаден преди около месец. В него се твърди, че заснетите в чекмеджето на Борисов пачки евро и златни кюлчета могат да бъдат обяснени с различни престъпления – рекет, корупция и изнудване. Още тогава Рашков коментира, че МВР ще помогне на Борисов да си спомни много неща. В четвъртък добави и че прокуратурата бездейства по тази тема. По думите му до разпита в Главна дирекция "Национална полиция" се е стигнало, защото "доверието в нашата прокуратура липсва".

"Тя (прокуратурата-бел.ред.) прекрати проверката. Прокурорът, който беше натоварен с тази задача, заяви открито, че не може да се работи повече. Сега ще се опитаме да докараме проверката докрай. Този човек трябва да се яви и да каже коя е Мата Хари, за която той твърдеше, че е влязла, поставила е тези пачки с евро и златни кюлчета в неговото чекмедже, заснела ги е и си е заминала", добави министърът.

Всъщност прокуратурата излезе със заключение, че нямало данни за извършени престъпления и че заснетото на кадрите можело и да не отговаря на обективната действителност. Така бе постановен отказ да се образува дело. Няколко месеца по-късно се разбра, че държавното обвинение все пак е поискало от БНБ експертиза за банкнотите, чиито серийни номера се виждат на снимките. Преди това, въпреки многократните призиви, прокуратурата не направи такова нещо.

С кредит от банката

За къщата на Арнаудова в Бистрица се разбра през лятото на 2020 г. Тогава пиарката на Борисов, който все още бе на власт, обясни, че имотът е купен с кредит от ДСК. Освен него тя и съпругът й имат и апартамент от близо 200 кв. м. в Горна Баня, който е надлежно деклариран. От 2015 г. съпругът й Делян Димитров е в управителния съвет на "Булгартрансгаз".

"Информацията е публична. Къщата е с ипотечен кредит от Банка ДСК и в този ред на мисли все още не е наша собственост, а собственост на банката. Сделките са правени само по банков път, на пазарни цени и всичко може да проследите и лично, защото съм го декларирала", заяви Арнаудова.

Преди няколко месеца около името й отново се разшумя, след като бяха публикувани снимки на нейни чатове с главния прокурор Иван Гешев. Тогава Арнаудова обясни, че го познава и двамата обсъждали какво говорят депутати по време на заседание на парламентарна комисия, на която присъстваше шефът на държавното обвинение. В телефона му тя бе записана като "Pi Ar Sevi Boiko".

По този случай също имаше сигнал до прокуратурата от "БОЕЦ". Разследващите обаче се заеха да проверяват кой е направил снимките с оправданието, че това узнаване на неадресирано съобщение, което е престъпление. Малко след това бе отказано образуване на разследване. Аргументът на наблюдаващия прокурор бе, че Гешев и Арнаудова си чатили от учтивост и добро възпитание.

mediapool.bg