Кламер БГ - Новини: Прокуратурата не вижда умисъл в порочното бюджетиране в АПИ

Прокуратурата не вижда умисъл в порочното бюджетиране в АПИ

България

|
Четв, 06 Ян 2022г. 18:16ч.
Прокуратурата не вижда умисъл в порочното бюджетиране в АПИ

Асен Василев

Министерството на финансите ще обжалва получения отказ от Софийска градска прокуратура да образува наказателно производство по сигнала за неправилно разходвани средства от Агенция "Пътна инфраструктура", съобщиха от ведомството на Асен Василев в четвъртък.

Сигналът беше подаден в прокуратурата от тогавашните служебни министри Асен Василев и Виолета Комитова на 29 юли 2021 г.

Двамата твърдяха, че АПИ е възложила дейности за сума, възлизаща на над 4 пъти размера на годишния ѝ бюджет. Според Асен Василев агенцията е надвишила с 1.3 млрд. лв. годишния си бюджет за 2021 г. за текущ ремонт и поддръжка, което е нарушение на Закона за публичните финанси.

Агенцията за държавна финансова инспекция на два пъти прави проверки на практиките в АПИ, но не откри и 1 лев вреди за бюджета. Сметната палата се произнесе, че този вид бюджетиране е изключително порочно, но не каза, че лошите практики категорично са закононарушения.

"Прави се доклад към управителния съвет на АПИ за супер спешен ремонт или строителство на конкретен обект. След това този разход се одобрява и се посочва сумата, която да се одобри от държавния бюджет чрез ПМС (постановление на Министерския съвет). Въпросният доклад не стига до строителите. На тях им се казва - "Стройте!", без реално парите да са осигурени", обясни през лятото Василев. Според него по този начин АПИ непрекъснато е вкарвала държавата в дългове, като само за първите четири месеца на 2021 г. са направени възлагания за 2.9 млрд. лв. за 2021 г. и 2022 г. при годишен бюджет на АПИ от 382 млн. лв.

МФ съобщи, че един от аргументите на прокуратурата за отказ от наказателно производство е, че "в случаите, в които нарушаването на служебните задължения и при неизпълнението им липсват данни или доказателства, че се действа с пряк умисъл и специална цел – лицето да набави за себе си или за другиго облага или да се причини другиму вреда, не е престъпление по служба".

Позицията на Министерството на финансите обаче е, че няма как "без умисъл" АПИ да е възложила допълнителни и извънредни задания, многократно над стойността на сключените договори – 40 договора с надвишение от 2.9 млрд. лв. над стойността на договорите, чрез анекси и в нарушение на Закона за обществените поръчки, подчертаха от ведомството на Асен Василев.

mediapool.bg