Кламер БГ - Новини: Борисов би преговарял с "Продължаваме промяната" след изборите

Борисов би преговарял с "Продължаваме промяната" след изборите

България

|
Пет, 16 Септ 2022г. 15:09ч.
Борисов би преговарял с "Продължаваме промяната" след изборите

Борисов би преговарял с

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след изборите формацията му би била готова да седне на масата за преговори с партията на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната" (ПП).

Тази заявка той направи минути, след като за пореден път разкритикува управлението на Петков и Василев. "Жална му майка на следващото правителство", каза той обяви, че "всичко ще отива за погасяване на заеми, това са ни причинили тия двамата - Киро и Асен".

"Едно хубаво нещо да имаше, аз щях да им го призная. Много искам, защото действително трябва да намерим пресечни точки", каза Борисов, чиято партия ежедневно напада доскорошните управляващи, но и те им отвръщат със същото. В началото на септември Борисов дори обяви, че "основният ни спор е с партията на посредниците", визирайки ПП. Сега обаче изглежда позицията му се променя.

Заявката за готовност от страна на ГЕРБ за разговори с ПП бе дадена в интервю за Симон Милков, който беше част от агитката за подкрепа на Иван Гешев и е бивш "ивент-мениджър" на бившата партия на Николай Бареков "България без цензура", Миналата година Милков направи подобно "интервю" и с Делян Пеевски.

"Няма място за емоции в политиката. Народът казва кой да го изчегъртат и кой не. И отговорът на вашия въпрос е в това – народът определя кой е първи, втори, трети, четвърти, пети. И логиката на демокрацията е този, който най-много го харесват... Когато беше Слави Трифонов, той да направи правителство, когато Кирил и Асен – те трябва да направят правителство. И сега да видим резултатите", каза Борисов пред Милков, а разговорът им беше излъчван на живо във фейсбук профила на лидера на ГЕРБ.

Първоначално Борисов заобиколи отговора на въпроса дали ако ГЕРБ спечели изборите, ще е готова да седне на една маса с ПП: "Вижте, тук става въпрос са това как през следващите зимни месеци да направим така, че народът да живее що годе добре. Защото с този ток, с този бензин, с тази нафта, с тези хранителни продукти, това обедняване.. Ако си имал 1000 лева, сега са ти 800".

След това обаче отново бе попитан дали е готов да седне на една маса с "хората, които ви обиждаха" и той отговори, че е готов. "И то не е нужно ние с Кирил Петков или Асен Василев, защото пък мойте (хората в ГЕРБ -бел. ред.) могат да "кажат ние пък не искаме с Киро и Асен" и блокираме всичко", каза той.

От ПП обаче вече няколко пъти обявиха, че няма да правят "никаква коалиция с ГЕРБ, докато Борисов ги управлява".

"Ако сериозно се мисли за държавата, има преговорни екипи, има програми, има различни варианти - за кратко, средносрочно, дългосрочно, цял мандат, който да се изпълнява от правителство. И тогава няма никакво значение кой е премиерът и кои са министрите. Има разписана програма, която ние представихме, ако имат допълнения – готово", каза той по повод евентуалните преговори за правителство след изборите.

Лидерът на ГЕРБ за пореден път обяви, че не е давал заявка да се оттегли. В началото на септември на партийно събитие той обяви: "Избирайте бе, мили мои! Избирате тях - аз повече на кампания за нови избори няма да ходя. Сега обикалям и ви давам какво да избирате. Да, мъчно ще ми е за моите избиратели, за моите приятели, за моите хора, но явно народът така ще е пожелал. Какво да им обяснявам!?". След това обаче Борисов уточни, че не е говорил за оттегляне от политиката.

mediapool.bg