Кламер БГ - Новини: Назрява напрежение сред фелдшери и шофьори от Спешна помощ

Назрява напрежение сред фелдшери и шофьори от Спешна помощ

България

|
Пет, 16 Септ 2022г. 17:08ч.
Назрява напрежение сред фелдшери и шофьори от Спешна помощ

Назрява напрежение сред фелдшери и шофьори от Спешна помощ

Фелдшери и шофьори от центровете за спешна медицинска помощ в страната заплашват масово да напуснат системата и да я оставят без работещи екипи. Причината е недоволство от текстове в новия колективен трудов договор в сектора, който изравнявал възнагражденията на шофьорите на линейка с тези на санитарите, а на фелдшерите - с медицинските сестри. Фелдшерите и шофьорите на линейки намират тези условия за обидни.

Преди дни недоволство изразиха фелдшери от Центъра за спешна помощ в Пазарджик, а в петък реагираха и шофьори на линейки от Бургас. Бургаските шофьори предупредиха, че има реална опасност от 1 октомври морският град да остане без екипи на "Спешна помощ".

Климентин Милчев, председател на местната синдикална структура на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) към КНСБ коментира, че от януари досега четирима души са напуснали, други се канят да го направят. По думите му потърпевши ще са всички центрове в страната.

Според Милчев всеки е натоварен различно и носи различна отговорност и не може шофьорите да се принизяват до нивото на санитари. "Мисля, че това е едно голямо унижение", заяви той.

Това, което трябва да се промени, е да се осигурят заплати, адекватни на труда и да се промени категорията и условията на труда.

Фелдшери от Центъра за спешна помощ в Пазарджик също настояха по-рано за увеличение на заплатите.

Те възразяват срещу приравняването на възнагражденията им с тези на медицинските сестри в Колективния трудов договор, подписан през месец април.

В писмо до служебния премиер и здравния министър фелдшерите настояват заплащането им да бъде на ниво между това на лекарите и сестрите, защото реално извършват самостоятелно по-сложни дейности и имат повече отговорности от сестрите.

В Центъра за спешна помощ и филиалите му в Пазарджишко е започнала подписка с това искане.

mediapool.bg