Кламер БГ - Новини: Борисов: Петков още днес може да разбере какво е без нас

Борисов: Петков още днес може да разбере какво е без нас

България

|
Пет, 06 Окт 2023г. 10:00ч.
Борисов: Петков още днес може да разбере какво е без нас

Снимка: БГНЕС

Задочният диалог между партньорите в некоалицията продължава. В четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че слабите министри ще си отидат, но правителството ще оцелее. Малко по-късно Кирил Петков му отговори, че трябвало да бъде горд, че подкрепя такъв кабинет.

В петък сутринта Борисов напомни, че в споразумението между двете партии било записано, че когато външният министър Мария Габриел поеме премиерския пост след ротацията през март догодина, всички министри щели да минат през оценка.

"Това съм казал вчера. Ако трябва да се отговори в същия тон, още днес те могат да разберат какво е без нас", каза Борисов след като заяви: "Гордостта ми блика отвсякъде" по повод коментара на Петков.

Лидерът на ГЕРБ обясни, че както той не може да направи нищо без подкрепата на ПП-ДБ, така и те не могат да свършат нещо сами. С Петков всеки ден говорели с часове по телефона, за да се координират.

А защо не и ДПС?

Ако ДПС имат хора, които се справят по-добре с работата, може да имат и министри, заяви Борисов на журналистически въпрос. Той бе попитан и дали депутатът Делян Пеевски, който напоследък е много активен по всички актуални теми, трябва да стане министър.

"Надали му е мечтата", коментира лидерът на ГЕРБ.

Самият Пеевски увери, че ДПС не желае да има министри в това правителство. Напоследък той бе главно действащо лице в преговорите с протестиращите миньори и зърнари. Освен това за разлика от предишни години Пеевски често говори пред медии.

Подкрепата на ДПС е нужна, защото ГЕРБ и ПП-ДБ нямат достатъчно гласове, каза още Борисов. Той посочи, че непрекъснато имало пътуващи депутати и мнозинство трудно се събира.

Млада е некоалицията

Некоалицията е млада и й липсва опит, каза още Борисов. Той допълни, че е недоволен, защото често се налагало приети вече закони да се променят по още 3-4 пъти.

"В следващите години трябва да бъдем много по-внимателни, повече да се изпипват", заяви той.

mediapool.bg