Кламер БГ - Новини: Надзиратели излязоха на протест заради уволнен колега

Надзиратели излязоха на протест заради уволнен колега

България

|
Пет, 06 Окт 2023г. 16:08ч.
Надзиратели излязоха на протест заради уволнен колега

Надзиратели излязоха на протест заради уволнен колега

Надзиратели излязоха на протест в подкрепа на свой уволнен колега. Служителите на главната дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) се събраха пред затвора в София. Те поискаха оставката на началника на дирекцията Ивайло Йорданов. Протестът бе подкрепен и от полицейския синдикат СФСМВР.

Поводът за недоволството е уволнението на Емил Велков, председател на софийския надзирателски синдикат. Той е освободен след организирането на протест през месец май пред затвора. Тогава служителите блокират движението по бул. "Скобелев".

Ръководството обаче твърди, че Велков е извършил нарушение, защото събитието трябвало да се проведе без да се затваря улицата.

След майския протест до ГДИН е изпратена жалба от гражданин. Дирекцията нарежда проверка, която установява, че Велков е приканвал колегите си да протестират и образува срещу него дисциплинарно дело.

Самият Велков разказа, че е бил уволнен, защото приканвал с ръка колегите си да излязат на платното по време на протеста.

Шефът на дирекцията Йорданов коментира, че служителят имал множество наказания.

"Едно от последните наказания е за липсващо оръжие. Последното е за напускане на работното място и блокиране на булеварда без разрешение. По-старо наказание има за напускане на поста и игра на шах с лишени от свобода", заяви той.

Велков твърди, че не е наказван от 2006 г. Той отрича да е изчезвало оръжието му.

"Ако липсва оръжие, би трябвало да ме дадат на прокуратурата", заяви той.

Случаят с Велков предизвика напрежение в дирекцията. Наскоро други надзиратели се обявиха в негова подкрепа по време на благотворителен футболен турнир. Преди дни полицейският синдикат СФСМВР излезе с декларация, в която нарече уволнението му административен произвол.

mediapool.bg