Кламер БГ - Новини: Риши Сунак ще стане следващият британски министър-председател

Риши Сунак ще стане следващият британски министър-председател

Свят

|
Пон, 24 Окт 2022г. 18:22ч.
Риши Сунак ще стане следващият британски министър-председател

Риши Сунак, Сн. ЕПА/БГНЕС

Риши Сунак беше обявен днес за следващ лидер на британската Консервативна партия от председателя на Комитет 1922, съставен от законодатели консерватори, и така ще стане и следващият министър-председател на Обединеното кралство, предаде Ройтерс.

Комитет 1922 определя правилата за избор и смяна на лидера на Консервативната партия.

42-годишният Сунак е третият лидер на торите, избран в рамките на една година, отбелязва Асошиейтед прес. Той ще бъде първият британски министър-председател с азиатски произход и най-младият премиер на страната от век насам.

Риши Сунак ще стане британски премиер, след като останалите кандидати за лидер на Консервативната партия се отказаха от надпреварата, оставяйки на него задачата да управлява дълбоко разделената страна през период на икономически спад, след който милиони хора ще обеднеят, отбелязва Ройтерс.

Сунак, който е един от най-богатите политици в Уестминстър, ще бъде помолен от крал Чарлз Трети да състави правителство, заменяйки досегашната министър-председателка Лиз Тръс, която беше на поста само 44 дни.

Сунак надделя във вътрешната надпревара в Консервативната партия над центристката Пени Мордонт, която не успя да събере достатъчна подкрепа от парламентаристите, за да участва в гласуването за лидер. Друг негов съперник - бившият премиер Борис Джонсън, се отказа от надпреварата с аргумента, че вече не може да обединява партията.

Как се стигна дотук?

Агенция Ройтерс публикува кратка справка, коментари и контекст за лидерската надпревара.

ПОЛИТИКА

Четирийсет и две годишният Сунак е бивш министър на финансите и ще бъде третият премиер на Великобритания в рамките на по-малко от два месеца. Неговата предшественичка Лиз Тръс беше свалена след само шест седмици на поста заради своята икономическа програма, която разклати финансовите пазари, предизвика повишаване на цената на живота за избирателите и разгневи мнозина нейни съпартийци.

Борис Джонсън, който беше свален от власт през юли, възнамеряваше да направи необикновено завръщане на политическата сцена, но се отказа от надпреварата снощи. Бившата министърка на отбраната Пени Мордонт също взе участие в кампанията за определяне на петия премиер на страната в рамките на шест години.

Сунак, който е един от най-богатите политици в Уестминстър, ще стане премиер, след като получи покана от Крал Чарлз да сформира правителство. Бивш анализатор от "Голдман Сакс", Сунак ще бъде първият британски министър от индийски произход. Неговата задача ще бъде да преведе страната през икономическата криза на фона на растящия гняв на някои избиратели.

По закон през следващите две години не се налага свикването на парламентарни избори, но опозиционни партии казаха, че на гласоподавателите трябва да бъде позволено да изразят мнението си. По информация от някои социологически проучвания Лейбъристката партия води пред консерваторите с повече от 30 процентни пункта.

ПАЗАРИ

Курсът на лирата и цените на британските държавните облигации за кратко се повишиха, след като стана ясно, че съперниците на Сунак се оттеглят от надпреварата, но след това бързо се върнаха към предишните си нива.

КАКВО СТОИ ЗАД КРИЗАТА?

Британските финансови пазари изпаднаха в хаос на 23 септември, след като тогавашният министър на финансите Куази Куартенг обяви данъчни облекчения на стойност милиарди лири, без да има финансиране за тях. Централната банка на Великобритания беше принудена да спешно да изкупува държавни облигации, за да спре рязката разпродажба, която заплашваше да предизвика хаос в пенсионната система и да повиши риска от рецесия. Новият финансов министър Джереми Хънт отмени в понеделник миналата седмица "почти всички" икономически планове на своя предшественик и намали обхвата на схемата на Тръс за енергийна подкрепа, която тя обяви през септември, като това беше исторически обратен завой в политиката, целящ да възстанови доверието на инвеститорите.

Риши Сунак няма да е първият британски премиер от етническо малцинство

Че Риши Сунак ще бъде новият министър-председател на Великобритания, стана ясно точно на хиндуисткия празник Дивали. Той обаче няма да е първият британски премиер от етническо малцинство.

Бенджамин Дизраели, който е от еврейски произход и е един от основателите на съвременната Консервативна партия, е бил министър-председател два пъти.

Стивън Полард, редактор на вестник "Джуиш кроникъл", написа в "Туитър", че няма да се умори да изтъква, че Сунак не е първият премиер от етническо малцинство, защото Бенджамин Дизраели го изпреварва със 154 години, и добави, че за Сунак са гласували не заради расата му, а заради качествата му.

Депутатката от торите Кейми Бейдънок, която бе сред претендентите за лидерския пост и е от нигерийски произход, каза, че подкрепя Риши не защото той ще бъде министър-председател от етническо малцинство, а защото ще бъде страхотен лидер по време на криза и трудности.

Сунак е син на родени в Африка индийски имигранти във Великобритания с потекло от Пенджаб.

Депутатката от Лейбъристката партия Джес Филипс заяви, че се радва да живее в страна, в която човек от азиатски произход може да се издигне до най-високия пост. "Нещо, с което трябва да се гордеем", каза тя, но подчерта, че "въпросът за класата остава най-голямата бариера", припомняйки, че Руши Сунак е богат.

mediapool.bg