Кламер БГ - Новини: Риши Сунак е официално министър-председател на Великобритания

Риши Сунак е официално министър-председател на Великобритания

Свят

|
Вт, 25 Окт 2022г. 15:38ч.
Риши Сунак е официално министър-председател на Великобритания

Сн. ЕПА/БГНЕС

Риши Сунак официално стана новият министър-председател на Великобритания днес, след среща с крал Чарлз в Бъкингамския дворец, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Риши Сунак стана третият премиер на Великобритания в рамките на два месеца, натоварен със задачата да се справи със задълбочаваща се икономическа криза, обхваната от конфликти партия и дълбоко разделение в страната - трудна задача за всеки нов лидер, съобщава Ройтерс.

42-годишният бивш шеф на инвестиционен фонд беше натоварен от крал Чарлз със задачата да състави правителство. Той ще се стреми да сложи край на вътрешните борби и вражди в Уестминстър, които притесниха силно инвеститорите и разтревожиха международните съюзници.

Сунак, един от най-богатите политици в британския парламент, ще трябва да постигне сериозни съкращения на разходите, за да компенсира недостига от около 40 милиарда лири (45 милиарда долара) в публичните финанси, дължащ се на икономическо забавяне, по-високи разходи за заеми и шестмесечна програма за подкрепа за енергийните сметки на домакинствата.

Предвид продължаващия спад на популярността на Консервативната партия, Сунак ще бъде изправен и пред засилващи се призиви да организира нови избори, ако се отдалечи твърде много от политическия манифест, с който Консервативната партия спечели изборите през 2019 година. Тогавашният лидер Борис Джонсън обеща да направи значителни инвестиции в страната.

Според икономисти и инвеститори назначаването на Сунак за премиер ще успокои пазарите, но той няма да има множество лесни варианти в момент, когато милиони се борят с кризата, свързана с цената на живота.

Готов за предизвикателството, но предстоят трудни решения

Новият британски премиер заяви в първата си реч, че неговото правителство ще се характеризира с "почтеност, професионализъм и отчетност на всяко ниво" и обеща да спечели доверието на британската общественост, съобщиха ДПА и Ройтерс.

Сунак отбеляза, че предстоящата задача не го плаши и е "готов да поведе страната ни към бъдещето".

Министър-председателят каза, че ще се опита да поправи грешките, допуснати от неговата предшественичка, да възстанови доверието в политиката и да се справи с "дълбоката икономическа криза", но предупреди британците, че предстоят трудни решения.

В речта си пред своя нов офис на "Даунинг стрийт" Сунак отдаде дължимото на Лиз Тръс, чиято икономическа програма притесни сериозно пазарите, и почти упрекна Борис Джонсън, заявявайки, че мандатът, спечелен от консерваторите на изборите през 2019 г., не е собственост на едно лице.

"Искам да изразя уважение към моята предшественичка Лиз Тръс... Но бяха допуснати някои грешки. Те не бяха плод на лоши намерения. Точно обратното, всъщност. Но въпреки това грешки", подчерта той. "Аз бях избран за лидер на моята партия и за ваш премиер, отчасти за да ги поправя. И тази работа започва незабавно", допълни Сунак.

"Ще поставя икономическата стабилност и доверие в центъра на дневния ред на това правителство. Това ще означава трудни решения, които предстоят", предупреди новият премиер.

"Напълно съзнавам колко трудни са нещата и също така разбирам, че трябва да свърша работа, за да възстановя доверието след всичко, което се случи", подчерта той. "Всичко, което мога да кажа е, че не се страхувам. Познавам високия пост, който приех, и се надявам да отговоря на очакванията към него. Но когато се появи възможността да служиш, не можеш да поставяш под въпрос момента, а само желанието си", добави Сунак.

"И така, стоя тук пред вас, готов да поведа страната ни към бъдещето. Да поставя вашите нужди над политиката, да протегна ръка и да изградя правителство, което представлява най-добрите традиции на моята партия", обеща той.

"Заедно можем да постигнем невероятни неща. Ще създадем бъдеще, достойно за жертвите, направени от толкова много хора, и ще изпълним утрешния ден и всеки следващ ден с надежда", заяви Сунак.

В огледалото на британските медии

Риши Сунак ще бъде третият министър-председател на Великобритания в рамките на само седем седмици и засега е оставил обществеността в неведение относно това как смята да се справи с икономическата криза, която наследява, пише британският вестник "Индипендънт".

След като победи съперничката си Пени Мордонт, бившият министър на финансите - който не произнесе нито една реч по време на кампанията - обеща да ръководи с "почтеност и смирение". Първата му публична реч снощи обаче продължи само 83 секунди и той не пожела да отговори на никакви въпроси, отбелязва изданието. Очаква се Сунак да внесе поправки в бюджета на страната следващия понеделник, като те със сигурност ще предвиждат огромни съкращения на разходите и повишаване на данъците.

Опозиционните партии атакуваха неговия отказ да обясни своя план за това как ще управлява, пише още "Индипендънт". "Предвид неговото резюме - и след като Лиз Тръс го победи убедително през лятото – няма нищо чудно, че той се опитва да избегне да дава подробни отговори", коментира кратката реч на Сунак заместник-лидерката на лейбъристите Анджела Рейнър. Сара Олни, говорителка на либералдемократите по въпросите на финансите, заяви, че той не е казал "нищо за плановете си за страната, оставяйки обществеността в неведение, докато празнува при закрити врата с консервативните депутати".

Новият министър-председател сега ще трябва да състави кабинет, който да се справи с множеството проблеми, пред които е изправена Великобритания, след като в своя реч пред депутатите консерватори е предупредил за предстоящите "дълбоки предизвикателства", коментира вестник "Дейли мейл". Сунак е обещал да назначи кабинет с участието на "всички таланти", тъй като се опитва да насърчи партийното единство. Вчера той е заявил пред депутатите, че иска неговото правителство да представлява "възгледите и мненията" на цялата Консервативна партия.

Това обещание идва на фона на обвиненията срещу предшественичката му Лиз Тръс, че при встъпването си в длъжност миналия месец не е назначила депутати от всички политически крила на торите, посочва изданието. Очаква се Сунак да върне в управлението някои верни на Борис Джонсън хора, да запази членовете на екипа на Тръс и да назначи своите съюзници.

Риши Сунак е предупредил консерваторите, че трябва "да се обединят или да загинат", пише вестник "Гардиън. Той е казал, че ще сложи край на "консервативната психодрама", и се е зарекъл да даде приоритет на "политиките, а не на личностите", започвайки с пренареждане на кабинета днес.

Неговите съюзници твърдят, че той ще протегне ръка на хора от цялата партия, което е в ярък контраст с внеслите разделение чистки при встъпването на власт на Лиз Тръс и Борис Джонсън, посочва изданието. В своя реч при закрити врата пред депутатите консерватори новият партиен лидер е бил откровен относно "екзистенциалната заплаха" за Консервативната партия от последиците от икономическите сътресения през последните месеци. Той е заявил, че партията трябва "да се обедини около ясен икономически план и визия за по-добра Великобритания... да продължи напред с опитно, дисциплинирано, целенасочено ръководство [и] стабилно компетентно правителство".

mediapool.bg