Кламер БГ - Новини: Koй влиза в новото македонско правителство

Koй влиза в новото македонско правителство

Свят

|
Пон, 17 Юни 2024г. 08:35ч.
Koй влиза в новото македонско правителство

Сградата на правителството в Скопие, сн. ЕПА/БГНЕСИзпълнителният и Централният комитет на ВМРО-ДПМНЕ са подкрепили кандидатурите за министри, издигнати от коалицията "Вашата Македония” в бъдещото правителство на Република Северна Македония.

В него ВМРО-ДПМНЕ и коалиционните му партньори във "Вашата Македония” ще разполагат с по-голямата част от 20-те министерства, а останалите са разпределени за движението ЗНАМ и коалицията от албански партии ВЛЕН, с които ВМРО-ДПМНЕ преговаряше за бъдещо правителство.

Според представеното от Християн Мицкоски решение зам.-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски ще бъде вицепремиер и министър на транспорта, за министър на отбраната ще бъде предложен Владо Мисайловски, за министърка на финансите - Гордана Димитриевска – Кочоска, в трансформираното Министерство на външните работи, към което е добавена и търговията, ще седне също зам.-председател на ВМРО-ДПМНЕ и настоящ кмет на една от общините в Скопие Тимчо Муцунски, за министър на местното самоуправление ще бъде предложен Златко Перински, за министър на информационното общество и цифровата трансформация Стефан Андоновски.

Сегашният технически министър на вътрешните работи Панче Тошковски ще остане на тази позиция и в новото правителство, за министърка на трансформираното Министерство

на енергетиката, минното дело и минералните ресурси е определена Саня Божиновска, министърът на земеделието, горите и водното стопанство в техническото правителство Цветан Трипуновски също ще остане на тази позиция, за министър на новото Министерство за културата и туризма ще бъде предложен актьорът Зоран Лютков, а бившият хандбалист Борко Ристовски ще бъде предложен за министър на спорта, в новосъздаденото министерство, което замени Агенцията за младежта и спорта, а за министърка на образованието ще бъде предложена Весна Яневска.

Двама вицепремиери Мицкоски ще има и от коалиционните си партньори от предизборната коалиция "Вашата Македония", съобщи БТА.

mediapool.bg