Кламер БГ - Новини: Борисов е с лека форма на Covid, но "изпълнява работните си задължения"

Борисов е с лека форма на Covid, но "изпълнява работните си задължения"

България

|
Нед, 25 Окт 2020г. 18:44ч.
Борисов е с лека форма на Covid, но "изпълнява работните си задължения"

Премиерът Бойко Борисов обяви в неделя, че е заразен с коронавирусната инфекция и изпитва общо неразположение. Ако се съди по съобщението, премиерът има симптоми,

които говорят за лека форма на Covid-19.

"Въпреки че РЗИ (здравната инспекция) официално ми свали карантината, още в петък отложих всички срещи и публични прояви за предстоящите дни. След два PCR теста от днес съм положителен с COVID-19. Като цяло имам общо неразположение, към момента по преценка на лекарите оставам на домашно лечение", обяви Борисов.

Той допълва, че всички контактни са подадени на здравната инспекция.

"Сигурен съм, че спазвайки мерките, заедно ще се справим!", пише Борисов.

И към момента премиерът Бойко Борисов изпълнява работните си задължения и е в постоянна връзка с членовете на Министерския съвет. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета заради множество медийни запитвания относно положителния PCR тест на министър-председателя.

Министър-председателят има общо неразположение и не се налага вицепремиер да го замества, каквато е процедурата в случай на по-сериозно влошаване на здравословното състояние на премиера, се посочва в съобщението.

Всички, контактували с премиера Бойко Борисов през последните дни, ще бъдат поставени под карантина, съгласно заповедта на здравния министър, съобщиха от Столичната регионална здравна инспекция /СРЗИ/. Премиерът е уведомил СРЗИ и в момента се прави епидемиологично проучване.

Министър-председателят също е уведомил чрез американското посолство и представителите на американската делегация, които са били на посещение в България и са имали среща с него в петък.

Като контактни лица той е посочил министъра на енергетиката Теменужка Петкова, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев, министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, Деница Желева - началник на Политическия кабинет на министър-председателя, и Севделина Арнаудова от централата на ПП ГЕРБ.

Министър-председателят е бил контактен със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който от 23 октомври е с положителен тест за Covid-19, припомнят от инспекцията.

Същия ден Борисов съобщи, че се е самоизолирал, въпреки че му е направен PCR-тест и той е отрицателен. Борисов поясни, че тестът е направен преди срещата му с делегация от САЩ. "Преди международни срещи и пътувания, според изискванията на съответните делегации за безопасност, се тествам", написа Борисов.

Часове по-късно в петък Столичната здравна инспекция постави официално под карантина Борисов, както и пътувалите заедно с него и Нанков предишната събота министри на финансите Кирил Ананиев, на земеделието Десислава Танева, Севделина Арнаудова от централата на ГЕРБ и прекия ръководител на Нанков - министъра на регионалното развитие Петя Аврамова.

Още на следващия ден, събота, по обед Столичната регионална здравна инспекция отмени карантината на министър-председателя след отрицателни резултати на PCR тестове в два последователни дни.

След като бях информирана за положителен тест за Covid на министър-председателя Бойко Борисов, се самоизолирах. Това написа в неделя министърът на енергетиката Теменужка Петкова във Фейсбук. Министър Петкова уточнява, че е била в контакт с премиера Борисов на събитие в петък. Тя очаква разпорежданията на здравните власти.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков се самоизолира до получаване на разпореждания от Столичната регионална здравна инспекция, съобщиха от пресцентъра на МТИТС.

Повод за личното решение на министър Желязков е участието му в петък в събитие с премиера и министри. Те са с отрицателни тестове, но в съответствие с действащите регулации, министър Желязков ограничава публичните си контакти до установяване на резултата от неговия тест за коронавирус, допълват от МТИТС.

mediapool.bg