Кламер БГ - Новини: Училищата ще минават към онлайн обучение по предложение на директора

Училищата ще минават към онлайн обучение по предложение на директора

България

|
Пон, 26 Окт 2020г. 10:32ч.
Училищата ще минават към онлайн обучение по предложение на директора

Училищата може да минават към обучение от вкъщи онлайн по предложение на директора, ако то бъде одобрено от педагогическия съвет и е консултирано с родители и ученици. Решението трябва да получи зелена светлина и от министъра на образованието.

Това е записано в нова заповед на Министерството на образованието и науката. До момента към дистанционно обучение превключваха отделни класове, поставени под карантина заради заразен с новия коронавирус ученик или учител. Заради много заразени това се случи за няколко дни и в две училища в Търговище, но този случай беше по-скоро изключение.

С новата заповед се дава възможност на директорите да започнат процедурата по преминаване към онлайн обучение. Това може да става само в областите, които попадат в червена (със заболеваемост над 120 души на 100 000 население) или оранжева зона (заболеваемост между 60 и 119.9 човека на 100 000 души население).

Директорите на училища в тези зони могат да поискат преминаване към дистанционно обучение при увеличаващ се брой отсъстващи и/или под карантина, както и нарастващ брой положителни проби за Covid-19 или случаи с грипоподобни симптоми. За да бъде издадено разрешение е необходимо предложението да е взето от педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет и отчитане мнението на преобладаващата част от родителите.

Според заповедта преминаването към дистанционно обучение в такива случаи е най-желателно за учениците от гимназиалния етап. След това са тези от прогимназията, а децата до IV клас трябва да учат присъствено възможно най-дълго.

Срокът за обучение от разстояние се съобразява с практиката на Регионалните здравни инспекции (РЗИ), епидемичната обстановка и при отчитане, че присъственото обучение е приоритетно за постигане на заложените образователни цели и социализацията на учениците, допълват от образователното министерство.

Решението за прекратяване на занятията на място в училищата може да се вземе и по препоръка на областния оперативен щаб, създаден за борба с коронавируса. В събота кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че сред възможните мерки в столицата, която попада в червената зона заради високата заболеваемост, да преминат към дистанционно обучение. Решение за това все още не взето.

mediapool.bg