Кламер БГ - Новини: Божидар Димитров се пенсионира

Божидар Димитров се пенсионира

България

|
Пет, 29 Септ 2017г. 14:00ч.
Божидар Димитров се пенсионира

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров се пенсионира, съобщиха от Министерството на културата. Той е подал заявление за прекратяване на трудовото му правоотношение по взаимно съгласие поради придобитото от него право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Министърът на културата е подписал заявлението на Божидар Димитров и то влиза в сила, считано от 1 ноември 2017 г.

В момента Димитров все още е шеф на Националния исторически музей, докато Министерството на култура провежда конкурс за нов директор. Димитров подаде документи за участие в него.

Другият кандидат за поста е проф. Вера Бонева от Университета за библиотекознание и информационни технологии. Към момента не е ясно дали кандидатурата на Димитров остава актуална. Информация би трябвало да има по-късно през деня.

"В Министерството търсят директор, но аз съм на 72 години и съм като боксьорите, които предпочитат да се откажат от ринга, когато са най-добри. Не мога да чакам да дойде някой младок, който да ме напердаши. Аз излизам в заслужен отпуск", коментира Димитров, цитиран от сайта "Уебкафе".

Освен директор на историческия музей Божидар Димитров бе министър без портфейл за българите в чужбина в първия кабинет на Бойко Борисов. Преди да влезе в управлението на ГЕРБ беше член на БСП.

Той е още професор в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Преди 1990 г. бе дългогодишен сътрудник на Държавна сигурност в направлението за културно-историческтоо наследство.

В края на август Димитров се замеси в пореден скандал, след като се обърна към репортер на "Дневник" с думите "Айде, опитвам се, ваш'та мама соросоидска, да ви хвана логиката", подразнен от въпроси относно намерението му да премести старинна църква паметник на културата в НИМ.

Това не е първият случай, в който Божидар Димитров си позволява обидни квалификации. През 2010 година пред същото издание, възмутен от недоверието към автентичността на откритието на мощите на Свети Йоан Предтеча край Созопол и заяжданията на тази тема в археологическата общност, Димитров изрече фразата: "Защо бе, майка му стара, защо е толкова злоба, бе?! Е т'ва не мога да си го обясня при тоя шибан народ, при тия шибани колеги!".

Димитров е "автор" на кампаниите за популяризиране на созополския вампир, както и на извора със "свещена или чудотворна вода", открит в старата столица Плиска. По-късно се оказа, че светената вода е негодна за пиене.

mediapool.bg