Кламер БГ - Новини: Почина германският разследващ журналист Юрген Рот

Почина германският разследващ журналист Юрген Рот

България

|
Пет, 29 Септ 2017г. 14:55ч.
Почина германският разследващ журналист Юрген Рот

Починал е германският разследващ журналист Юрген Рот, съобщиха негови близки. През последната година той се лекуваше от онкологично заболяване.

Юрген Рот бе един от водещите разследващи журналисти в Германия, чиято специалност бе организираната престъпност в страните от Централна и Източна Европа. В България той е популярен с книгата "Новите български демони". В нея той пише за Бойко Борисов, Румен Петков, ТИМ, обръчите от фирми на Ахмед Доган, Майкъл Чорни, Държавна сигурност и др.

Юрген Рот представя гледната точка на външен наблюдател за тежките проблеми на България с престъпността и корупцията от началото на прехода до първите години от членството в ЕС и НАТО.

Германският разследващ журналист спечели в България дело за клевета, заведено срещу него от бившия вътрешен министър Румен Петков.

Ето какво Рот написа в първите редове от книгата си "Новите български демони":

"Да погледнем истината в очите. В България цари отчайваща безнадеждност, защото бандитите имат думата. Тук би последвал разярен вой: долно безсрамие, огромно преувеличение, груба обида на една горда нация, на достойните й граждани и на нейния самопожертвователен политически елит — необходимо е възмездие за това политическо богохулство. Ако пишех за грандиозната история на България, за милите и отзивчиви хора, за политиците, отдадени единствено на дълга си към общото благо, за девствено-романтичните гори и планини, за хубавото време и за Златни пясъци, вероятно щяха да последват аплодисменти. Но случаят, уви! не е такъв…"

mediapool.bg