Кламер БГ - Новини: Бламираната реформа в МВР все пак ще бъде гласувана от парламента

Бламираната реформа в МВР все пак ще бъде гласувана от парламента

България

|
Съб, 09 Апр 2016г. 12:36ч.
Бламираната реформа в МВР все пак ще бъде гласувана от парламента

Законопроектът за промени в Закона за МВР ще стигне до обсъждане в пленарната зала на Народното събрание, независимо от това, че беше отхвърлен от вътрешната комисия. Това обяви в събота председателят на Народното събрание Цецка Цачева пред бТВ.

“Реформа в МВР трябва да има, а до обсъждането в зала ще има разговори и ще бъдат взети предвид позициите на депутатите от вътрешната комисия“, каза Цачева.

Реформата на вътрешния министър Румяна Бъчварова предвижда намаляване на обезщетенията при пенсиониране от 20 на 12 месечни заплати и орязване на отпуските в системата с пет дни. Екипът на Бъчварова предлага изваждане на несвойствени за МВР административни услуги и създаването на държавно предприятие с името "Център за предоставяне на услуги". Идеята е приходите от таксите да отиват директно в бюджета на министерството, а не, както сега – в републиканския бюджет.

Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" трябва да се преобразува в Изпълнителна агенция "Пожарна безопасност и защита на населението". Предвижда се и създаването на подобна агенция, която да поеме социалните дейности в министерството. Изчисленията на Бъчварова показват, че реализирането на реформата ще доведе до намаляване на разходите на МВР с близо 65 млн. лева годишно.

Промените обаче не минаха в работната комисия на парламента. "За" закона гласуваха само представителите на ГЕРБ в комисията. Тримата представители на БСП бяха против, а всички останали се въздържаха.

Критиките на Цветан Цветанов предизвикаха нова вълна коментари за конфликт между него и вътрешния министър. Премиерът Бойко Борисов обяви, че реформа в МВР трябва да има и се застъпи за министъра си.

“Реформа в МВР трябва да има, за да могат всички служители да са спокойни за своите трудови правоотношения, а от друга страна, гражданите да сме спокойни, че има система, която се грижи и гарантира нашата сигурност“, коментира в събота Цецка Цачева.

Референдумът на Слави ще е преди президентския вот

Председателят на Народното събрание потвърди новината на Mediapool, че инициираният от телевизионния водещ Слави Трифонов референдум ще се състои, но ще е преди президентския вот. Според сегашния закон насрочените допитвания се правят с най-близките избори, което ще бъде променено.

Цачева коментира и темата за арестите в ДАИ. Тя обясни, че не познава арестувания по подозрения за корупция бивш шеф на ДАИ Цветелин Цветанов, който беше изключен от ГЕРБ-Плевен след скандала. Цачева нарече "лъжа и груба манипулация" твърденията, че е предложила Цветанов и му е осигурявала политически гръб.

"Това е все едно да се обяснявам публично, че нямам брат", каза тя.

Цачева подчерта, че е виждала Цветелин Цветанов един път на публично мероприятие в Плевен през 2014 г.

mediapool.bg